BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Türkiye'yi de ilgilendiriyor Alman matematikçiden korkutan koronavirüs hesabı

Son iki ayın koronavirüs (Covid-19) istatistiklerini inceleyen Alman matematikçi Stefan Flasche, Türkiye'yi de korkutan bir hesap yaptı: Eğer bir ülkede virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleştiyse bu iki hafta öncesinde 100 vakanın fark edilmediği anlamına gelir. İlk ölüm gerçekleştiğinde ise gerçekte 1000 vakayla karşı karşıyayız demektir.

Abone ol

Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 10 bini geride bıraktı. Bilim insanları, koronavirüse karşı aşı ve ilaç geliştirmek için gece gündüz demeden çalışıyor. Dünyanın dört bir yanını saran virüsün yayılma hızını kesmek için olağanüstü çaba harcanıyor. Ancak, Almanya'dan gelen haber Türkiye dahil dünyanın pek çok ülkesinin vatandaşlarını korkutacak cinsten. 

Koronavirüsten kaç kişi etkilenecek?

Virüs salgını sabit kurallar çerçevesinde gerçekleştiği için kaç kişinin etkileneceği öngörülebiliyor. Deutsche Welle‘den Charlotte Potts Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi'nden Alman matematikçi Stefan Flasche'yle konuştu. Flasche, virüsün yayılma hızıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Eğer birden yüksekse

* Reproduction rate yani çoğalabilme hızı yardımıyla virüs taşıyan bir kişinin, koruma önlemlerinin alınmadığı bir bölgede, kaç kişiye bu virüsü bulaştırabileceğini tahmin edebiliyoruz. Bu sayı birden yüksek ise eğer virüsü taşıyan kişi, bir kişiden fazla kişiye bu virüsü bulaştırıyor demek. koronavirüste bu sayılar biraz değişkenlik gösteriyor…

- Eğer bir ülkede virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleştiyse bu iki hafta öncesinde 100 vakanın fark edilmediği anlamına gelir. Çünkü hastalığın semptomlarının ortaya çıkması zaman alıyor. Bu arada bu virüsü taşıyan yüz kişi çoğalabilme hızının iki olması nedeniyle başkalarına virüsü bulaştırmış oluyor. Özetle, koronavirüsten ilk ölüm gerçekleştiğinde aslında gerçekte 1000 vakayla karşı karşıyayız demek.

*Araştırmalarımıza göre virüsün bulaşması ile ilgili vakaların yüzde 10 ila 30’u herhangi bir semptom göstermeyenler kaynaklı. Oysa virüsün yayılmasını engelleme stratejileri semptomları gösterenlere odaklanıyor. Bu da aslında virüsün yayılmasına yol açacak pek çok kişinin görmezden gelindiğini ortaya koyuyor. Bu, neredeyse tüm ülkelerde, virüsün yayılmasının engellenmesi stratejilerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açan etkenlerden biri olabilir.

Önlemler kalkınca yine vakalar artacak
*Sorun şu: Bu önlemler kaldırıldığı an yine vaka sayısında artış olacak çünkü halkın büyük bölümü bu virüse karşı bağışıklık kazanmadı. Bu hükümetleri zorlu bir kararın eşiğine getiriyor. Çünkü toplumsal hayatı kısıtlayan tedbirler hem günlük hayatı hem de ekonomileri devasa boyutta etkiliyor. Bu önlemlerle ancak belirli bir süre ayakta kalınabilir. 

Hepimiz endişeli olmalıyız. Zor bir dönem yaşıyoruz. Ve daha iyi günlere yelken açmadan önce daha da kötü günler göreceğiz. Yapabileceğimiz pek bir şey yok. Aklıselim hareket ederek güvenilir kaynaklardan bilgi akışını takip etmeliyiz.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
2020 felaketler yılı 80 günde başımıza gelmeyen kalmadı kıyamet mi kopacak
Foto Galeri 2020 felaketler yılı 80 günde başımıza gelmeyen kalmadı kıyamet mi kopacak Galeriye Gözat