BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeye petrol resti!

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Papadopulos, Akdeniz'de petrol arama haklarından vazgeçmeyeceklerini söyledi...

Abone ol

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, "denizde petrol ve doğal gaz aranması ve çıkarılması konusunun Rum kesiminin egemenlik hakkı olduğunu" savunarak, "bundan vazgeçmeyeceklerini" belirtti.

Papadopulos, Atina’da yayımlanan To Vima gazetesindeki demecinde, Akdeniz’de petrol aranması konusuyla Kıbrıs sorununa değindi.

"Kıbrıs’ın doğal zenginliğini değerlendirme hakkının Rum yönetimine ait olduğunu" iddia eden Papadopulos, Türk tarafının bu konuda hak iddia etmesini "tahrik" olarak nitelendirdi.

Papadopulos şöyle devam etti:

"Her ülkenin milli zenginliği, cemaatlere ya da vatandaş gruplarına değil, devlete aittir. Milli servet Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti denilen egemen devlete aittir. Milli zenginliği değerlendirmek de hükümetin işidir. Hükümetin bu zenginliği vatandaşlarına hangi yatırımlarla ve ne şekilde sunacağı konusu ise sonraki aşamalarda ele alınacak bir konudur." Denizdeki doğal zenginliğin ortaya çıkarılmadan bu zenginliğin ne şekilde paylaşılacağı konusunu tartışmanın "Kıbrıs’ın (Rum) egemenlik haklarının ipotek altına alınması anlamına geleceğini" öne süren Papadopulos, "petrol çıkarılıncaya kadar Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüm bulunacağına inandığını" da söyledi.

Papadopulos, "Araştırmalar olumlu sonuç verirse bunların değerlendirilmesi en az 6-7 yıl alabilir. Yasaları ihlal eden ya da tahrik eden taraf biz değiliz.

Eğer birileri, tahrik etme gücüne sahip olduklarını ve bu tavırlarından dolayı ortaya çıkan politik bedeli ödeyebileceklerini zannediyorlarsa ki burada (KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali) Talat’tan değil, Türkiye’den söz ediyorum, bunun sorumlusu biz değiliz. Ben ve bugünkü hükümet bu gibi baskılara boyun eğmeyeceğiz. Çünkü böyle bir şey yaparsak, devletin egemenliğini ve vatandaşların çıkarlarını kendimiz ipotek altına almış oluruz" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın petrol konusunda Türk tarafının da hakları bulunduğuna ilişkin açıklamasıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Papadopulos, "Sayın Talat’ın ya da ’işgal’ rejiminin temsilcilerinin tahrik ve küfürlerine cevap vermiyoruz" dedi.