BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.441,06
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye'deki iPhone sahipleri bu sabah gelen mesajla panikledi

Türkiye'de milyonlarca iPhone kullanıcısının telefonuna arka arkaya gelen acil durum uyarısı mesajları herkesi paniğe sürükledi.

Abone ol

Acı bir sesle uyarı yaparak gelen acil durum uyarısı başlıklı mesajlarda "Evde Kal Türkiye" yazıyordu ve test bildirimi diye belirtiliyordu. Telefonların ekranında arka arkaya gelen bu mesajları gören vatandaşlar neye uğradığını şaşırdı.

Bildirim sesi seviyesi rahatsız etti

Kimi kullanıcılar bildirim sesiyle kimileri yerinden zıpladığını söyledi. Kullanıcılar, "telefondan böyle bir sesin çıkabileceğini bilmiyordum. nasıl bir frekans seçmişlerse kulaklarım hala çınlıyor #evdekaltürkiye" diye yazdı.

Birçok kullanıcı deneyimlerini twitter'da paylaştı. Şaşırtıcı bu durum Twitter'da TT listesinin ilk sırasına oturdu.

Vodafone özür diledi

Vodafone, bu sabah iPhone telefonlara gönderilen 'Evde Kal Türkiye' acil bildirimine ilişkin açıklama yaptı. Vodafone tarafından yapılan açıklamada "24 Temmuz 2021 cumartesi sabah saatlerinde bazı iPhone kullanıcılarının telefonlarına Acil Durum Uyarıları kapsamında 'Evde Kal Türkiye' bildiriminin iletildiği tespit edilmiştir. Konu teknik ekiplerimiz tarafından araştırılmaktadır. Yaşanan aksaklık ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diler, anlayışınız için teşekkür ederiz" denildi.

"Evde Kal Türkiye" acil durum uyarısı nasıl kapatılır?

Mesajda tamama tıklayın, ayarlara girin. Bildirim ayarlarına girip. Acil durum yayınlarından acil durum uyarılarındaki tick işaretini kaldırın.

Acil durum uyarıları nedir?

iPhone ve Apple Watch'larda acil durum, hükûmet ve kamu güvenliği uyarıları gönderilebiliyor. Apple, acil durum uyarılarının nasıl aktif hâle getirilebileceğini şöyle açıklıyor:

"Bir hükümet uyarısı aldığınızda alarma benzer özel bir ses duyarsınız. Bu uyarıları açmak veya kapatmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin:

Ayarlar > Bildirimler'e gidin.
Ekranın en alt kısmına kaydırın.
Hükümet Uyarıları'nın altında, ilgili uyarı türünü açın veya kapatın.

Yazılımcıdan açıklama

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan yazılımcı Berkay Çatak, “Sabah saat 10 sularında Türkiye genelindeki iPhone marka telefon kullanıcılarına ve Apple Watch sahiplerine, destekleyen operatörler aracılığıyla sim kartı üzerinden ‘Test Alert Notification’ başlığı ile acil durum uyarısı gönderildi. Yabancı ülkelerde acil durum uyarıları özelliği afet ve saldırı gibi olağanüstü durumlarda gönderilirken, Türkiye’de ‘Evde Kal Türkiye’ içeriği ve alarm sesi ile gönderilmesi paniğe sebep oldu. Apple telefonlarda hükümet uyarıları saptanmış olarak açık vaziyette geliyor. Acil durum ve hükümet uyarılarını kapatmak olağanüstü durumlardan haberdar olamamanıza neden olabileceği için kapatılması önerilmez. Eğer kapatmak istiyorsanız telefonunuzda Ayarlar uygulamasına girin, bildirimler sayfasında en alta kaydırın, Hükümet Uyarıları'nın altında, ilgili uyarı türünü açın veya kapatın" ifadelerini kullandı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Bursa'da senede bir defa pişiyor içmek için uzak yollardan geliyorlar
Foto Galeri Bursa'da senede bir defa pişiyor içmek için uzak yollardan geliyorlar Galeriye Gözat