BIST 9.092
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,54
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ve Çin'den tarihi adım

Türkiye ve Çin'den tarihi adım. Dünyanın yükselen gücü Çin, Türkiye ile birlikte ticarette doları devre dışı bıraktı.

Abone ol

Türkiye ile Çin arasındaki ticaret artık Türk Lirası ve Yuan ile yapılacak. İki ülke arasında 8 ayrı anlaşmaya imza atıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao'yla bir araya geldi. Başbakan Erdoğan ve Ciabao daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin TL ve Yuan ile yapılacağını açıkladı.

İki ülke arasında 8 anlaşma imzalandığına dikkat çeken Erdoğan, bu ortak anlaşmalarla birlikte Türkiye-Çin arasındaki geleceğe yönelik ilişkilerin çok daha farklılık kazanmış olduğunu belirtti.

Özellikle ulaştırmada şu anda Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattının birlikte yapıldığını hatırlatan Erdoğan, Ankara-Sivas hızlı tren hattının da iki ülke işbirliğiyle yürüdüğünü kaydetti.

DEMİRYOLU YAPIMINDA ÇİN İLE İŞBİRLİĞİ

Bundan sonraki süreçte 4 bin 500-5 bin kilometre demiryolu ağını da Çin Halk Cumhuriyeti ile yapmayı hedeflediklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Temenni ederiz ki, uygun şartlarda bir finansmanın temini ile bu çalışmaları birlikte yürütürüz. Bu konudaki görüşmeleri de ayrıca yapmış bulunuyoruz" dedi.

Gerek nükleer enerji alanında, gerek termik santrallerde gerek hidroelektrik santrallerde müşterek çalışmalar yapılabileceği konusunu da görüştüklerini bildiren Başbakan Erdoğan, bu konuda süreci süratle başlatmak için ilgili bakanlara gerekli talimatları verdiklerini söyledi. Ekim ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Çin'e gideceğini ve bu konuları ele alarak süreci hızlandırmanın gayreti içinde olacaklarını belirten Erdoğan, "Uzun bir geçmişe dayanan dostluğumuzun ve ilişkilerimizin daha kapsamlı ve derinlemesine bir sürece girmesi bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

TÜRK LİRASI VE YUAN İLE TİCARET BAŞLIYOR

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 17 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, bu konuda bir takvim belirlediklerini ve 2015'e kadar bu hacmi 50 milyar dolara çıkarmayı, ikinci etap olarak da 2020 yılında bu rakamı 100 milyar dolara çıkarma konusunda mevkidaşı ile mutabakata vardıklarını söyledi. İlişkileri stratejik işbirliğine yükseltme konusunda da bir mutabakata vardıklarını bildiren Erdoğan, "Bu rakamlara ulaşırken bir adım daha atalım. Bu adım da ne olsun? Bütün ilişkilerimizi Türk Lirası ve Yuan bazında yürütelim. Böyle bir adımı da atalım dedik ve mutabık kaldık. Öyle zannediyorum ki, Rusya ve İran'la attığımız bu alandaki adımlardan sonra en önemli adım olacak" dedi.

MODERN İPEK YOLU HEDEFİ

İki ülkenin uluslararası kuruluşlarda da örnek bir işbirliği içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, bunun artarak devam etmesini arzu ettiklerini vurguladı. Erdoğan, kültürel noktada attıkları adımların önemine de değinerek, turizm noktasında atacakları adımları da değerlendirdiklerini söyledi. Erdoğan, havayolu ulaşımını da artırmak istediklerini belirterek, Bir diğer noktanın da Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı olduğunu söyledi. İstanbul'u Pekin'e bağlayan bir demiryolu hedeflediklerini de anlatan
Erdoğan, şunları kaydetti:

"Marmaray'ın bitişiyle birlikte şu anda Edirne-Kars, bu aradaki zaten belli bir bölgesi bitecek olan hızlı tren hattının bunlarla tamamlanması suretiyle Modern İpek Yolu'nu yeniden tesis etme imkanına kavuşmuş olacağız. Bununla ilgili de Ulaştırma Bakanlarımıza gerekli talimatları vermiş bulunuyoruz."

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRBİRLİĞİ

Çin Başbakanı Jiabao ise, karşılıklı olarak stratejik ilişkisi kurulmasına karar verdiklerini belirterek, bunun önemli bir kilometre taşı olacağını söyledi. Başbakan Erdoğan'ı karşılıklı güven artırıcı ve stratejik ilişkiler için görüşme Çin'e davet ettiğini de bildirdi. Jiabao, "İki ülke terörizmle mücadelede ve aşırılıkla mücadelede karşılıklı mekanizmalar kurarak ortak çalışma yapma kararı almıştır" ifadelerini kullandı.

Konuk Başbakan iki ülkenin de ticaretin sürdürülebilir ve fazla açık olmadan, dengeli geliştirilmesi için çalışma yapacağını belirterek, Çin tarafının demiryolu, köprü ve enerji konularında Türk tarafıyla yoğun işbirliği yapacağını söyledi.

Çin'in Türkiye'nin bölgesel gücünü teslim etmekte olduğunu belirten Jiabao, Türkiye'nin İran konusunda yaptığı çalışmaları da takdirle karşıladıklarını dile getirdi. Daha sonra iki başbakan tokalaşarak poz verdi.

ÇHC İLE İMZALANAN ANLAŞMALAR

Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar ise şöyle:

"- İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Çerçeve Anlaşması

- İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğine İlişkin Orta ve Uzun Dönem Gelişim Planı İçin Ortak Çalışma Başlatılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası

- Üçüncü Ülkelerde Altyapı İnşası ve Teknik Danışmanlık Hizmetlerinde İşbirliğini Artırmaya İlişkin Mutabakat Muhtırası

- 2010-2013 Yılları İçin Kültürel Değişim ve İşbirliği Uygulama Planı

- Demiryolu İşbirliği Anlaşması

- Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Çin Ticaret Bakanlığı arasında, Yeni İpek Yolu Bağlantısı Hakkında Ortak Çalışma Grubu Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası

- Ulaştırma Bakanlığı ile Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı arasında, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası

- Ulaştırma Bakanlığı ve eşkilerimizi Türk Lirası ve YÇin Ulaştırma Bakanlığı arasında, Ulaşım Altyapısı ve Denizcilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası."