BIST 9.775
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,75
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konut kredisi alacaklar elinizi çabuk tutun!

Finzoom'un Ekim ayına özel hazırladığı konut kredisi faizlerine ilişkin rapora göre konut kredisi piyasası önümüzdeki dönem hareketlenecek.

Abone ol

Finzoom tarafından hazırlanan "Konut ve İhtiyaç Kredileri ile Mevduat Faizleri-Ekim" raporuna göre, konut kredisi piyasası önünüzdeki günlerde hareketlenmesi bekleniyor. Piyasadaki hareketlilik beklentisinin nedeni ise inşaat firmalarının yeni proje lansmanlarına başlaması. Uzmanlar ise konut kredisi alacakların zaman kaybetmemesini öneriyor.

Konut kredileri pazarı, 2010 yılı içerisinde aylık ortalama yüzde 2 büyüme kaydetmiş durumda. Konut kredileri pazarında en fazla hareketliliğin yaşandığı ay ise yüzde 3.5’lik büyüme ile Nisan ayı oldu. Ağustos ayında ise hem yaz tatilinin hem de Ramazan ayının etkisiyle piyasa rakamlarında azalma görüldü.

Referandumun olumlu etkisi

Ramazan bayramı sonrası, siyasi ve ekonomik verilerin olumlu yönde seyretmesi piyasada tekrar güçlü bir güven ortamının oluşmasını sağladı ve piyasa yeniden hareketlenmeye başladı.

Hareketlilik artacak

Konut kredileri pazarının önümüzdeki aylarda daha da hareketlenmesi ise önemli bir beklenti. Hareket beklentisinin en önemli nedeni ise büyük inşaat firmalarının yeni proje lansmanlarına başlamış olması gösteriliyor.

Kredi için uygun dönem

Sonuç olarak konut kredisi kullanmayı düşünen tüketicilerin faizlerinin ani yükselişlere ve düşüşlere kapalı olduğunu ve ihtiyaçlarını daha fazla ertelememeleri gerektiğini bilmeleri gerekiyor çünkü bu hareketli piyasa koşullarında kısa süre içerisinde konut fiyatlarında ciddi artışlar beklenmekte.

Ruhsat sayıları artıyor

Piyasadaki hareket beklentisinin bir diğer nedeni ise 2010’un ikinci çeyrek döneminde inşaat ruhsatı alan konut sayısının 322 bine dayanmış olması. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ruhsat alışlarındaki artış geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 29.1 olarak belirlendi.

Yıllık maliyetler arttı

Konut kredileri yıllık maliyet oranı endeksi 4 aylık bir aradan sonra ilk kez yükselişe geçti, geçen ay yüzde 13.21 olarak açıklanan endeks bu ay yüzde 13.23’e yükseldi. Geçen iki ay boyunca görülen düşüş ise bankaların kısa süreli başlatmış oldukları kampanyaların etkili olduğu belirtildi.