BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye tarafını seçti! İran ve Suudi Arabistan gerginliği tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Tahran ve Meşhed’deki Suudi Arabistan misyonlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Abone ol

Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın İran’daki diplomatik ve konsüler misyonlarına yönelik saldırılardan endişe duyulduğu vurgulandı.

SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ

Açıklamada, "Diplomatik ve Konsolosluk İlişkileri Hakkındaki Viyana Sözleşmeleri uyarınca diplomatik ve konsolosluk misyon binaları tam dokunulmazlık hakkına sahip olup, kabul eden devlet bu misyonların güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu bakımdan, Tahran ve Meşhed’deki Suudi Arabistan misyonlarına yönelik saldırılar kabul edilemez" denildi.

BÖLGENİN İSTİKRARI İÇİN BU DİL BIRAKILMALI

Türkiye’nin iki ülke arasındaki gerginliğin bölge güvenliği, istikrarı ve barışı üzerinde olumsuz yansımalara sebebiyet vermemesini, bir an önce tehdit dilinin bırakılarak diplomasi diline dönülmesini ve teenni ile hareket edilmesini istediği kaydedildi.

KUVEYT'TEN İRAN'A TEPKİ

Suudi Arabistan'ın İran'daki elçilik binalarına düzenlenen saldırının ardından Kuveyt, Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

Kuveyt, İran büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını duyurdu. Karara gerekçe olarak İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırılar gösterildi.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN GERGİNLİĞİ NASIL BAŞLADI

Suudi Arabistan'ın, aralarında Şeyh Nemr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından İran'dan sert tepki gelmişti. Ülkede protestolar düzenlenmiş ve Tahran'daki Suudi büyükelçiliği ile Meşhed'deki konsolosluk binasına saldırı düzenlenmişti.