BIST 9.450
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.495,37
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Müezzinoğlu'dan flaş başkanlık sistemi açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemine ilişkin açıklama yaptı. Müezzinoğlu'nun açıklamalarının detayları haberimizde.

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu.

Müezzinoğlu gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamaların detayları şöyle:

YENİ ANAYASA

Yılın ilk günlerinde ümitsiz bir cümle söylemek yerine, iyi niyetimiz var, onları da iyi niyetli kabul ediyoruz. Temel konu başlıkları belli. İyi niyet varsa, çözüm kolay.

Bu milletin iradesiyse, egemenlik kayıtsız şartsız milletinse bunun gereğini yapmak gerekir. Ama şimdi 'başkanlık diyorsanız önümüzden geçmeyin', 'zinhar bunu tartışmayız' diyorlar. Peki cumhuru kaale alan bir anlayışta niye alamıyorlar onu da anlamakta zorlanıyorum. Dolayısıyla bu ülkenin şayet cumhuru, cumhurbaşkanını seçiyorsa sistemi buna göre adapte etmek zorundayız.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemini Türkiye mutlaka başarabilmeli. Bunu başarırsa bu ülke 2023 vizyonuna güçlü yürüyüşü yapabilir.

Rahmetli Özal döneminde Başkanlık Sistemi gündeme geldiğinde de belirli güç odakları veya belirli köşeler, o gün ne yazdıysa fotokopi kağıdı koyun bugün aynısını yazıyorlar.

TERÖR OLAYLARI

Türkiye'de gerek içeride gerekse dışarıda Türkiye'nin güçlü bir devlet ve iddialı bir millet olmasını istemeyen bir yapı var. Bu yapı 150 yıldır bu milletle uğraşıyor. Bu milletin birlik ve beraberliği, güçlü bir tarihi geçmişinden gelen medeniyet anlayışı ve dinamikleriyle güçlü bir devlet olmasını arzu etmeyen yapılar var.

DTK'NIN ÖZERKLİK BİLDİRGESİ

Demokratik Toplum Kongresi, öncelikle böyle bir kuruluşun bir yasal zemini var mı? Ben açıkçası bunu merak ediyorum, bir dernek midir? Bilmiyorum. Demokratik Toplum Kongresi, kongreyi yapan hangi statüye göre yapıyor? Bir vakıf mı, bir dernek mi, bir siyasi parti mi ve hangi statüde ve biz bu statüyü neye göre kabul edeceğiz ve neye göre tartışacağız. Esasında bizim karşımızda sanal bir yapı, şekil var.

PKK hadisesi, Kürt kökenli vatandaşlarımızın hak ve hukukunu savunan, arayan bir hadise değil. Buradaki dert, bu milletin 2023 vizyonuna yürüyüşünü engellemek veya büyük hayallerden vazgeçmesini sağlamak için birilerinin planladığı, birilerinin de maşa olarak kullanıldığı bir hadisedir.

YERLİ AŞI DÖNEMİ BAŞLIYOR

31 Temmuz 2015'te yerli aşı süreci ile ilgili sözleşmeyi imzaladık. 4 yılın sonunda da tüm aşılar Türkiye'de üretilecek noktaya gelecek.

TÜRKİYE'NİN TEK BİR ŞEYE İHTİYACI VAR

Türkiye'nin tek bir şeye ihtiyacı var. Ben, Sağlık Bakanıyım. 'Sağlık Bakanı olarak neyi istiyorsunuz?' derseniz, sağlıklı bir demokrasiyi, sağlıklı bir milli iradeyi istiyorum. Sağlıklı bir milletin hak ve hukukunu koruyan bir anlayışı istiyorum. Bu varsa istikrar var; istikrar varsa Türkiye'nin hedeflerini planlayabilme gücü var.

AKRABA DIŞI KİŞİDEN ORGAN BAĞIŞI DÜZENLEMESİ

Kararı verecek olan Bilim Kuruludur. Buna Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı karar veremez, hukukçular da karar veremez. Burada, Bilim Kurulları ve Etik Komisyonlar karar verir ve yetki onlardadır. Bununla ilgili yasal düzenleme gerekiyorsa yapacağız.