BIST 10.207
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.397,98
HABER /  MEDYA

Suudi Arabistan mı İran mı? Akif Beki yazdı

Akif Beki bugünkü yazısında Suudi Arabistan ile İran arasındaki krizde Türkiye'ye tarafsızlık önerdi.

Abone ol

Suudi Arabistan ile İran adeta savaşın eşiğinde. Şii din adamı Ayetullah Nemri'nin idamıyla iki ülke bir kez daha karşı karşıya geldi.

İslam dünyasında mezhep savaşları endişesi yaşanıyor. Peki Türkiye ne yapmalı? İktidara yakın isimlerden Hürriyet yazarı Akif Beki, bugünkü yazısında "mümkünse karışmayalım" diyor.

Arabistan ile İran arasındaki krizi ele aldığı yazısında Beki,  "Kınayacaksa ikisini birlikte kınamalı. Birine hak verip ya da sessiz kalıp diğerini eleştirmemeli." diye yazdı.

Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Teröre Karşı İslam İttifakı’nın yer almanın doğrudan çatışmaya taraf olmak anlamına geleceğini yazan Beki, ayrıca aktif arabuluculuktan uzak durmayı önerdi.

İRAN 'BÜYÜK ŞEYTAN' İLE FLÖRTLEŞİYOR

Yazar, bu durum için İran-ABD nükleer program krizinde arabuluculuk yaptığı halde yara alan Türkiye'yi örnek gösterdi.

İran'ın güvenini kazanma adına BM oylamasında ABD ile ters düşmeyi bile göze aldıklarını hatırlatan Beki, sonrasında yaşananları böyle aktardı:

"Ahmedinejad’la Obama’nın el altından temas aradığı, mektupla yazıştıkları, kontak kurdukları ortaya çıktı. Bir yere kadar bizden arabulucu olarak yararlandılar.

Ama sona yaklaşıldığında bizi aradan çıkarıp direkt iş tuttular. Bugün İran’la ilişkilerimiz dünden daha kötü. Suriye’de, Irak’ta çekişiyoruz.

Dün ABD ile papaz olan İran ise su altından saman yürütmeye, ‘büyük şeytan’ dediği ABD ile flörtleşmeye devam ediyor.

Bu kez eksik kalsın arabuluculuk girişimimiz, onlar anlaşır, yine biz araya gideriz, nemize lazım."

Yazının tamamı için