BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye bir ilke hazırlanıyor

İçişleri Bakanlığı, 298 sayılı Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılması için kanun tasarısı hazırladı.

Abone ol

İçişleri Bakanı Muammer Güler'e sunulan 7 maddelik tasarı Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Tasarıyla Doğu ve Güneydoğu'da seçim sandıklarının güvenliğini sağlamak için "taşımalı sandık" uygulamasına geçilmesinin önü açıldı. Vali veya kaymakamların görüşü üzerine güvenlik tedbirleri kapsamında taşımalı eğitimde olduğu gibi taşımalı sandık gündeme gelebilecek.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, böylece seçmenler üzerindeki her türlü baskı ortadan kaldırılacak. İhtiyaç duyulması halinde mülki amirin teklifi ile köy-mezradaki sandıklar ilçe merkezine kurulacak. Buralardaki seçmenlere ise taşımalı oy kullandırılacak.

Düzenlemeye göre bir siyasi partinin miting yapacağı gün ve saatte miting alanına bakan bölüme başka bir partiye ait pankart, döviz vb. propaganda malzemesi asılmayacak. 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimler öncesi AK Parti'nin Muğla'da yaptığı mitingde pankart krizi yaşanmıştı. Miting alanına bakan MHP İl Teşkilatı'na asılan pankart davalık olmuştu.

MÜŞAHİTLERİ SEÇİM KURULU BELİRLEYECEK

Propaganda serbestliği sürecinde İlçe Seçim Kurulu Başkanları (Hakimler) miting alanlarının belirlenmesinde tek belirleyici olmayacak. Hakimler mülki amirin görüşünü alarak mitingin hangi alanda yapılmasına karar verecek. Miting alanlarında uygulanacak güvenlik tedbirleri yüzünden mevcut maddenin değiştirildiği öğrenildi.

Parti müşahitlerini İlçe Seçim Kurulları belirleyecek. Seçim Kurulları, parti müşahitlerine kimlik kartı verecek. Doğu-güneydoğuda parti müşahitliğinin suiistimal edildiği bildirildi. Geçmiş seçimlerde 180 seçmenli bir sandıkta bir parti müşahidinin 110 ayrı kişi adına imza atıp oy kullandığı iddia edildi. Benzer suiistimallerin bir daha yaşanmaması için düzenlemeye gidildiği ifade edildi.

Polise seçim ücreti

Son 10 günlük seçim propaganda serbestliği dönemindeki miting, toplantı, vb. propagandalarda görev yapan polislere diğer kamu personeli gibi ücret ödenecek. Polislere ne kadar ücret ödeneceğine Yüksek Seçim Kurulu karar verecek. Bunda diğer kamu personeline ödenen meblağlar esas alınacak.