BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.473,11
HABER /  EKONOMİ

Elektrikte yeni dönem başlıyor!

10. yılını tamamlamış milyonlarca elektrik sayacı, daha kesin ölçüm için adım adım değiştirilecek. Nasıl mı? İşte elektrikteki yeni dönemde tüketiciye bekleyenler...

Abone ol

Hükümetin öngördüğü gibi yeni saat bedellerini üstlenmek istemeyen dağıtım şirketleri ise bedelleri faturalarla tüketiciye yansıtma peşinde.

Dağıtım devlerinin bir hedefi de cep telefonlarında olduğu gibi elektrik tarifeleri ile en cazip seçeneği bulup tüketiciye seslenmek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sayaç değişiminde bedeli dağıtım şirketlerinin üstleneceğini belirterek, 2014’ten itibaren kullanılan sayaçların değiştirileceğini söylemişti. Yıldız, “Özel dağıtım şirketleri bunu nasıl yapacak, finansmanı nereden sağlayacak, bunlar teknik konular, ama 10 yılını tamamlamış sayaçları değiştireceğiz, vatandaşlarımız bir bedel ödemeyecek” demişti.

35 MİLYON SAYAÇ VAR

  Türkiye’de 35 milyona yakın elektrik sayacı var. Bunların yaklaşık 8 milyonu elektronik sisteme geçmiş durumda. 2014’ten itibaren 10 yıllık tüketim ömrünü dolduran sayaçlar, bir bedel talep edilmeden 10 yıl boyunca aşama aşama yeni sayaçlarla değiştirilecek. Hükümet kaynakları, bozulan sayaçlarda da sorumluluğun, sayaçların mülkiyetine sahip olacak dağıtım şirketlerine ait olacağını vurguluyor. Ancak edinilen bilgiye göre dağıtım şirketleri, söz konusu bedeli abonelerden fatura yoluyla taksitle almayı amaçlıyor.

2016'DA GEÇİLECEK

Yeni sayaçlarla birlikte uygulanacak yeni sistemlerden birisi de GSM şirketlerine benzer tarife sistemi. 2016’da geçilmesi planlanan yeni sistemle, tüketicilerin haftasonlarında ya da akşam cazip fiyatlarla elektrik tüketmeleri ve cep telefonlarında olduğu gibi istedikleri tarifeyi seçebilmesi planlanıyor. Sistemin önce basit seçeneklerden oluşması, sonra detaylandırılması planlanıyor. Elektronik sayaçlarla tarife sistemine geçecek olan tüketiciler, tüketimlerini seçtikleri saatlere taşıyarak tasarruf edecek. Dağıtım şirketleri de şebekeye yüklenilmesinden kaynaklanan sorunlarla daha az karşılaşacak