BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.387,41
HABER /  DÜNYA

Kutsal emanetleri kaçırdılar!

Sinagogdaki paha biçilmez tarihi eserlerin, 15 kişilik İsrailli ajan grubu tarafından Ürdün ve Türkiye üzerinden Suriye dışına kaçırıldığı iddia edildi

Abone ol

Şam'ın Cobar semtinde bulunan 2 bin yıllık sinagogdaki paha biçilmez tarihi eserlerin, 15 kişilik İsrailli ajan grubu tarafından Ürdün ve Türkiye üzerinden Suriye dışına kaçırıldığı iddia edildi.

Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan ve geçtiğimiz günlerde yağmalanan 2 bin yıllık Eliyahu Hanabi Sinagogu hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Beşar Esad rejimi ve muhaliflerin yağma hakkında birbirini suçladığı Cobar semtindeki sinagogun, 15 kişilik bir İsrailli ajan grubu tarafından boşaltıldığı, içindeki paha biçilmez tarihi eserlerin Ürdün ve Türkiye üzerinden Suriye dışına kaçırıldığı iddia edildi. Esad rejimine herhangi bir yakınlığı bulunmayan "Syria Truth" adlı sitenin kaydettiğine göre, tarihi sinagogun yağmalanabileceğinden endişelenen İsrail istihbarat birimleri, akıllara durgunluk veren bir plan yaptı.

ESERLERİ KAÇIRDILAR

Kılık değiştirerek Cobar semtine giren 15 kişilik İsrailli ajan grubu, Livau'l-İslam adlı muhalif grubun yardımıyla sinagoga girerek, mabette bulunan dünyanın en eski Tevrat nüshalarından birini ve diğer tarihi eserleri kurtardı. 5 ayrı gruba ayrılarak hareket eden ajanların, sinagogdaki bütün kıymetli parçaları toparlayarak Ürdün ve Türkiye üzerinden Suriye dışına çıkarmayı başardığı iddia edildi. Gizli operasyona Türk ve Ürdünlü istihbarat görevlilerinin de yardımcı olduğu öne sürüldü. "Syria Truth", haberini 1994'e kadar Suriyeli Yahudilerin dini liderliğini yapan Abraham Hamra adlı hahama yakın bir kaynağa dayandırdı. İsrail medyasında ise konuyla ilgili henüz herhangi bir ayrıntı yer almadı. Geçtiğimiz haftaki çatışmalarda harabeye dönen ve içindeki her şey yağmalanan Eliyahu Hanabi Sinagogu konusunda Esad rejimi Özgür Suriye Ordusu'nu suçlamıştı. Sinagogun içinden ve çevresinden çekim yapan Suriye devlet televizyonu, mabedin muhalifler tarafından yağmalandığını savunmuştu. Muhalifler ise, olay konusunda rejimi suçlayan açıklamalarda bulunmuştu.

Savaşın ortasında hayata tutundu

Rejim güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmaların bütün şiddetiyle devam ettiği Suriye'nin Halep kentindeki caddede bulunduktan sonra bir aile tarafından evlat edinilen bebeğin hikâyesi, savaşın acımasızlığını bir kez daha hatırlattı. Geçtiğimiz aralık ayında gece yarısı sokaktan ağlama sesi işiten Halepli Umm Muaviye adlı kadın, sokakta yatan yeni doğmuş bebeği fark edince onu evlat edindi. Güçlükle tedavi edildikten sonra "Allah'ın hediyesi" anlamına gelen Hibetullah adı verilen bebek, şimdi yeni ailesinin yanında savaş şartlarında yaşama tutunmaya çalışıyor.

Suriye'ye 3 yeni vilayet

Suriye 'nin kuzey kesimlerinde büyük ölçüde kontrolü kaybeden Beşar Esad rejimi, bazı idari düzenlemelerle kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Rejim yanlısı El İktisadi gazetesinin haberine göre, Suriye Parlamentosu'na ülkenin kuzeyinde 3 yeni vilayetin daha kurulması için bir kanun teklifi sunuldu. Halep'in ikiye bölünmesini ve Kamışlı ile Haseki bölgelerinde birer vilayetin kurulmasını içeren teklif, Esad yönetiminin hezimeti kabullenerek, kontrol edebileceği alanlar yaratma çabası olarak yorumlandı.