BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

TPAO rafineriye giriyor

TPAO, dünya petrol piyasasında söz sahibi olabilmek için dağıtımın yanı sıra rafineri işine de girmeye hazırlanıyor

Abone ol

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), dağıtımdan sonra rafineri yapımına da giriyor. TCDD’nin Ceyhan’daki arazisini satın almaya hazırlanan şirket, rafineride yüzde 5 ila 10 civarındaki hissenin sahibi olmak istiyor. Kuveyt, rafineri kurmak için ortaklığa hazır.

TPAO, Ceyhan’da yatırımcıların peşinde olduğu arazinin yeni sahibi oluyor. TC Devlet Demiryolları’nın mülkü olan arazinin TPAO’ya satışı için çalışmalar sürüyor. Arazi 2005 yılında ihale ile 125 milyon YTL’ye satılmış ancak satın alan şirketin Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani ile ilişkisi olduğu iddia edilerek satış iptal edilmişti.

NTV’ye konuşan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, söz konusu araziye rafineri kurmak istediklerini açıkladı. Ancak rafinerideki hisse oranı yüzde 5 ila 10 civarında kalacak. Bu durumda rafineri için bölgede yatırım düşünen diğer şirketlere ortaklık çağrısı yapılacak.

SADECE ÇALIK LİSANS ALDI
Ceyhan’da rafineri yapmak üzere başvuran POAŞ, Çalık ve Socar-Turcas’dan sadece Çalık Grubu lisans alabildi. Dolayısıyla ortaklık için Çalık en avantajlı grup olarak görülüyor. Genel Müdür Uysal, “Herkese açığız. Böyle bir arazimiz var, gelin rafineri kuralım deriz. Hangisi en uygun şartlarla gelirse anlaşırız” diye konuştu.

KUVEYTLİLER ORTAKLIĞA HAZIR
Bir süredir bu alanda işbirliği için Kuveyt yönetimi ile sürdürülen görüşmeler de sonuç verdi. Kuveytliler, TPAO ile Ceyhan’da ham petrol depoları ve rafineri inşa etmeye hazır olduğunu bildirdi.