BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,84
ALTIN 2.432,68
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Tekfen’in yarım asırlık serüveni

Tekfen Vakfı ve Tarih Vakfı işbirliğiyle yayımlanan “Yaşlanmadan Büyümek” başlıklı kitap yakın tarihe ışık tutuyor.

Abone ol

Tekfen’in 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle Tekfen Vakfı ve Tarih Vakfı işbirliğiyle yayımlanan “Yaşlanmadan Büyümek” başlıklı kitap, bilgi –belge ve tanıklıklara dayanan içeriğiyle “Mühendislerin omuzlarında yükselen Türkiye”nin yakın tarihine ışık tutuyor.

İnşattan tarıma, dev imar projelerinden finansa pek çok sektöre damgasını vuran işlere imzasını atan Tekfen’in, 1956’dan günümüze dek gelen yarım asırlık öyküsü Tekfen Vakfı ve Tarih Vakfı tarafından yürütülen ortak bir projeyle kitaplaştırıldı.

Teknoloji ve bilim alanındaki hamleleriyle, kuruluşundan bu yana Türkiye ekonomisinin gelişme sürecinin itici güçlerinden biri olan Tekfen’in 50 yıllık yolculuğundan önemli kesitler sunan “Yaşlanmadan Büyümek” başlıklı kitap projesi, kitabın yazarı Mehmet Altun’un liderliğinde bir ekip tarafından kapsamlı bir arşiv araştırması sonucu hayat buldu. Tekfen’in kurucuları başta olmak üzere kurumun 50 yıllık öyküsüne tanıklık etmiş kişilerden anı, görüş ve çeşitli anekdotların da yer aldığı kitabın proje danışmanlığını ise Dr. Gürel Tüzün üstlendi.

Türkiye’de son yıllarda gelişmeye başlayan “kurum tarihçiliği” konusunda titiz bir çalışmanın sergilendiği kitap, Türkiye’nin en saygın şirketlerinden Tekfen’in 50 yıllık serüvenini sunmakla kalmıyor, sunduğu belgelerle aynı zamanda Türkiye’nin yakın geçmişine ayna tutarak toplumsal belleği tazeliyor.


Mühendislerin omuzlarında yükselen Türkiye

Hepsi de aynı dönemde Amerika’da inşaat mühendisliği okumuş ve Türkiye’ye dönerek çalışma hayatına atılmış üç girişimci olan Ali Nihat Gökyiğit, Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar’ın yollarının kesişmesiyle başlayan Tekfen’in öyküsü, aynı zamanda Türkiye’nin mühendislerin omuzlarında yükseldiği bir dönem olan 1950’li yıllara da ışık tutuyor. Bu çerçevede, 1950 seçimleriyle iktidara gelen Adnan Menderes başkanlığındaki DP hükümetinin bayındırlık faaliyetlerine verdiği önem ve aynı dönemde başlayan NATO yatırımlarıyla inşaat sektörünün gelişim sürecine kitapta özel bir yer veriliyor.


Yatırımlarıyla Türkiye ekonomisini dönüştürüyor

Kitapta Tekfen’in 50 yıllık başarı öyküsünden önemli satır başlarını oluşturan yatırım hamleleri ayrı başlıklar halinde sunuluyor. Tekfen’in ampul üretiminden, Toros Gübre Fabrikası’nın kuruluşuna, Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı inşaatından yurtdışındaki ilk yatırım olan Kuveyt’teki fahaheel Otoyolu’na, Tekfenbank’tan Türkiye’nin en başarılı gayrimenkul yatırımları arasında gösterilen Akmerkez’e her biri Türkiye ekonomisinin gelişim sürecinde kilit rol üstlenen Tekfen yatırımlarının öyküsü kitapta detaylı biçimde sunuluyor.


Tekfen’den bir ilk : Tekfen Filarmoni Orkestrası ile sanatta bölgesel işbirliği

Kitapta, Tekfen’in sanat ve kültüre verdiği destek kapsamındaki projelerinden Tekfen Filarmoni Orkestrası’na özel bir yer veriliyor. Prof. Saim Akçıl’ın yönetiminde Karadeniz, Hazar Denizi ve Batı Akdeniz’e kıyısı olan 23 ülkenin sanatçılarından oluşan barış orkestrası, pek çok uluslararası organizasyonda Türkiye’yi başarıyla temsil etmeyi sürdürüyor.

“Türkiye’nin En İyi Anlaşan Ortakları”ndan Yönetim Sırları

1956 yılında Ankara’da bir apartman dairesinin arka bahçesinde kurulmuş basit bir laboratuvar ile başlayıp, bugün iş hacmi milyar dolarlarla ölçülen bir şirketin yaratım öyküsünün kahramanları olan Gökyiğit, Berker ve Akçağlılar, 50 yıl boyunca hiç kesintiye uğramayan bu iş ortaklığı ve dostluğun ipuçlarını şöyle veriyorlar kitapta: “İşini yapma, kaliteden ödün vermeme, çok çalışma, azimle, kararlılıkla hareket etme, doğru planlama, yaptığı işe saygı duyma, tekniğin ve bilimin gücüne inanma”… “Bildiği işi en iyi yapmak” felsefesiyle yola çıkan, “Türkiye’nin en iyi anlaşan üç ortağı”nın başarı sırrı ise şirketin kurucu ortaklarından Feyyaz Berker’in şu sözlerinde gizli; “Ben ortaklarıma kusur bulamam. Kendime bulurum. Bugün yeniden doğsam ve 50 yıllık bir iş kuracak olsam, yine bu iki ortağımı yanıma alırdım ve 50 yıl ileriyi hayal ederdim”.

Tekfen tarihinden satır başları

• 1956 Tekfen’in temelleri atıldı.
• 1957 Tekfen İnşaat Ltd. Şirketi kuruldu.
• 1964 İlk Tekfen ampulü piyasaya sürüldü.
• 1967 Batman-İskenderun Petrol Boru Hattı projesi tamamlandı.
• 1971 Tekfen Holding kuruldu.
• 1975 Irak-Türkiye Boru Hattı ihalesini kazandı.
• 1976 Tekfen Grubu, Mis Süt ile dayanıklı süt ve süt ürünleri pazarına girdi.
• 1978 Tekfen İnşaat Grubu yurtdışındaki ilk işini aldı.
• 1981 Toros Gübre marka ismi ile Ceyhan tesislerinde kimyevi gübre üretimi başladı.
• 1986 Yururtalık-Kırıkkale Petrol Boru Hattı projesi tamamlandı.
• 1987 Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolu projesi başladı.
Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı 2. kısım inşaatı tamamlandı.
• 1989 Akgübre satın alındı. Tekfenbank kuruldu.
• 1990 Toros Terminal hizmete açıldı.
• 1992 Tekfen Filarmoni adını alan ‘Karadeniz Oda Orkestrası’ kuruldu.
• 1993 Tekfen ortaklığında kurulan Akmerkez hizmete girdi.
• 1998 Papfen pamuk ipliği üretimine başladı.
• 2000 Tekfen Emlak Geliştirme Grubu kuruldu.
• 2002 İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nın inşaatı tamamlandı.
• 2003 Tekfen Tower hizmete açıldı.
• 2004 Toros Agripark tesislerinde Ar-Ge çalışmaları ve laboratuar ortamında üretim başladı.
• 2005 Samsun Gübre özelleştirmeden satın alındı.
• 2006 Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı resmen açıldı. İlk Azeri petrolü Ceyhan’a ulaştı.