BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.420,94
HABER /  POLİTİKA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili yeni açıklama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına yönelik itirazlarla ilgili olarak "Anayasa'nın 101'inci maddesi 30 Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Hukukta kural şudur. Bir kanun hükmü yürürlüğe girdikten sonra uygulanır. Bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanımız bir defa aday olmuş ve seçilmiştir. 14 Mayıs'taki ikinci adaylığıdır" dedi.

Abone ol

Muhalefet partilerinin üçüncü kez aday olacağı görüşüyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına itiraz ediyor.

Cumhur İttifakı ise 2017'de yapılan anayasa değişikliğiyle yeni sisteme geçildiğini belirterek Erdoğan'ın ikinci kez aday olacağını belirtiyor.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olmasına üçüncü kez itiraz etti. Parti Sözcüsü İdris Şahin, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verilen itiraz dilekçesinde, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan geçici aday listesinden Erdoğan’ın isminin çıkarılmasını talep etti.

Şentop'tan açıklama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığına yönelik itirazlarla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamasında, "2017 Ocak ayında bu görüşmeler de yapılmış ve orada bunu ön görerek açıkça bir paragrafta komisyon raporuna koymuşuz. Demişiz ki bu kanundan sonra yürürlüğe koyulacaktır. Bu kanun kapsamında 2 kere aday olabilecektir." diyen Şentop, şunları söyledi:

"Anayasa'nın 101. maddesi 30 Nisan 2018'de yürürlüğe girmiştir. Bir kanun hükmü yürürlüğe girdikten sonraki olaylara uygulanır. Öncekilere uygulanmaz. 14 Mayıs'ta yapılacak seçim 2018'den sonra yapılacak 2. seçimdir. Bir kanun hükmünün yürürlüğe girdikten sonra önceki olaylara uygulanması için özel hükümlere ihtiyacı vardır. Böyle bir istisna hükmü yoktur.

Aday olması için istisna bir hükmüne ihtiyacı yok, aday olmaması için istisnai bir hükme ihtiyaç var. Hukukların görüşü her zaman hukuki değildir. Siyasi görüşlerini açıklayabilirler. Hukuki değil tamamen siyasi bir tartışmadır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2. adaylığı söz konusudur."