BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.416,95
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarihi mekanlarda Türkçe isim

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'da ecdat yadigârı tarihî mekanlarda Türkçe adlar kullanılacak.

Abone ol

Dünyanın ilk alışveriş merkezleri arasında yer alan tarihi mekanların bulunduğu Hanlar bölgesi esnafı dernekleşti.

Geçtiğimiz yıl İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in ziyaret etmesiyle adını dünyaya duyuran Koza Han'daki dernek merkezi, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve protokolün katılımıyla açıldı. Tarihî Hanlar bölgesindeki çalışmaları anlatan Birlik Başkanı Şeref Akgün, bölgenin tanıtımını yapmak, sorunların çözümü amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da bölgenin aslına uygun olarak muhafaza edilmesinin önemine dikkat çekti. Tarihî Hanlar bölgesinde birçok proje başlattıklarını belirten Başkan Dündar, Koza Han'daki tuvaletlerin de sökülerek tarihi yapıya uygun olarak yeniden inşa edileceğini söyledi. Konuşmasına başladığı sırada, Koza Han'ın duvarlarındaki pankartı gören Vali Şahabettin Harput ise kürsünün tam karşısındaki bir işyerinin isminin yabancı olduğunu görünce, "Burası tarihî bir mekan, kendi kimliğimizi, kültürümüzü, değerlerimizin yansıdığı bir mekan, burada Türkçe isimler kullanılacak. Yabancı isimler istemiyoruz." dedi.

Vali Harput, esnaf grubuna, Türk kültürünün tanıtımında birer elçi olduklarını hatırlatarak, tarihî mekanların ecdattan miras kaldığına işaret etti. Tüm esnaf ve işyeri sahiplerinden Türkçe isim konusunda duyarlı davranmasını isteyen Vali Harput, turizmle ilgili çalışmaların da hızlandığını kaydetti.

Rusya ve Berlin'deki temasların ardından bölgeye yabancı televizyon kanallarının gelerek özel program yapacaklarını açıklayan Vali Harput, şehre gelen turist sayısının bir önceki yıla oranla yüzde 25 arttığını vurguladı. Bursa Tarihî Çarşı ve Hanlar Birliği yetkilileri de Vali Harput'un talimatları doğrultusunda hareket edeceklerini açıkladı. Konuşmaların ardından Mehter Takımı mini bir konser verdi.