BIST 9.643
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.496,54
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yüksek yargı CHP'nin yolunda mı?

Arınç, "Yüksek yargının bir siyasi parti liderinin söylemleriyle adeta örtüşen beyanlarda bulunmalarını çok yadırgıyorum. Ama Türkiye'de yargının geldiği nokta bu" dedi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘’Yüksek yargının bir siyasi parti liderinin söylemleriyle adeta örtüşen beyanlarda bulunmalarını çok yadırgıyorum. Ama Türkiye’de yargının geldiği nokta maalesef biraz da bu’’ dedi. Arınç, CHP lideri Baykal’ın parti kapatma konusunda şartlı refleksle hareket ettiğini belirterek, ‘’Yani ‘Bir parti kapatılacaksa bu AK Parti olmalı, Başsavcı ne güne duruyor, elini niye boş tutuyor’ heyecanı içerisinde’’ dedi.

HSYK YARGI DEĞİL İDARİ KURUM

Pakete karşı yüksek yargının eleştirilerini ‘dayanıksız’ bulduğunu kaydeden Arınç, şunları söyledi: ‘’Yüksek yargı dediğimiz zaman Anayasa Mahkemesi’ni, Yargıtay’ı, Danıştay’ı anlamamız gerek. HSYK yargı kuruluşu değil, idari kuruluş aslında. Yani ne deve ne kuş meselesi gibi. Yüksek yargıdan bu tür bir siyasi parti liderinin söylemleriyle adeta örtüşen beyanlarda bulunmalarını çok yadırgıyorum.’’

367’NİN SERENCAMINA MI GÜVEN

CHP’nin, paketin kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesi’ne götürüceğini açıklamasını da değerlendiren Arınç, şöyle konuştu: “Yüksek yargıyla bir pazarlığı var ya da önceden bir haberleşmesi var da bunu çok büyük bir güvenle mi söylüyorlar, ‘Bak biz bunu AYM’de iptal ettiririz’ bu yüksek yargıya yapılabilecek en büyük saygısızlıktır. 367’nin AYM’deki serencamına herhalde güveniyorlar, o zaman halk bunların cezasını gösterir.’’ 

SP kendi önerilerini sundu

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile birlikte Saadet Partisi’ni ziyaret eden Arınç, burada yaptığı açıklamada da siyasi partilerden uzlaşıya açık öneriler getirmelerini beklediklerini söyledi. SP lideri Numan Kurtulmuş da yeni parlamento gelene kadar mevcut Meclis’in yeni anayasa yapmaya yetkili olduğunu ancak bunun uzlaşı ile yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.

İş dünyası da değişim istiyor

Anayasa değişikliği paketi ile ilgili olarak önceki gün işçi sendikalarını ziyaret eden AK Parti heyeti dün de işveren kuruluşlarının çatı örgütleri ile buluştu. Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’dan oluşan heyet MÜSİAD ve TÜSİAD’ı ziyaret ederek paket ile ilgili önerilerini dinledi. Görüşmelerin ardından basının karşısına çıkan Başbakan Yardımcısı Çiçek, iş dünyasının yaklaşımından menun olduklarını söyledi. Çiçek, demokraside nihai kararı milletin vereceğini belirterek, ‘’Anlaşılıyor ki bu iş eğer 367’yi bulamazsak referanduma gidecek” dedi. 

Anayasa için devreye girdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişiklikliği paketi için devrede. Gül, pazartesi “Çankaya Sofrası”nda, 6 hukukçu ve siyaset bilimciden görüş alacak. Yemeğe, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, eski Yargıtay Başkanı Osman Arslan, eski Adalet Bakanı H. Sami Türk, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Tarhan Erdem ile Taha Akyol davet edildi. 

4 AYRI KURUM TEK SÖYLEM

Anayasa değişiklik paketi üzerinde Deniz Baykal, Yargıtay Başkanlar Kurulu adına Hasan Gerçeker ve HSYK’nın Yargıtay ve Danıştay’dan gelen üyeleri adına Kadir Özbek tarafından yapılan açıklamalar benzerlikler gösterdi. İşte onlardan bazıları:

DEĞİŞİKLİK PAKETİNE ‘TERTİP’ DAMGASI

• DENİZ BAYKAL: Tuzak, tertip, köşeye sıkıştırma...

• KADİR ÖZBEK: Yapılan çalışmaların yargıyı ele geçirme stratejisi ve taktiği olduğu açıkça anlaşılmıştır.

• HASAN GERÇEKER: Düzenleme yargıyı kuşatmanın ötesinde yargıyı ele geçirmekle eş anlamlı.

İDAREYE BAĞIMLI YARGI İDDİASI

• DENİZ BAYKAL:  RTÜK benzeri bir yapı düşünülüyor.

• KADİR ÖZBEK: İdareye bağımlı bir Kurul yaratılmaya çalışılmıştır.

• HASAN GERÇEKER: Yandaş yargı isteniyor.

Anayasaya aykIrIlIk İddİasI

• DENİZ BAYKAL: Değişiklik referanduma gitmeden Anayasa Mahkemesi’nin önüne gidecek.

• KADİR ÖZBEK: Değişiklik önerileri, hukukun genel ilkelerine, anayasanın temel felsefesine ve Türkiye Cumhuriyetinin niteliklerini belirleyen 2’nci maddesine aykırıdır.

• HASAN GERÇEKER: Yargı ile ilgili olan düzenlemeler Anayasa’ya aykırı düzenlemelerdir.

DEVLETİN ÇATISI ÇÖKER KAYGILARI 

• DENİZ BAYKAL: Böylece, bir süreden beri hepimizin bildiği sivil darbe süreci bu sonuçlanmış olacaktır. Bu şekliyle dayatılacak olursa siyasi hayatımızın temellerini sarsacak tartışmaları beraberinde getirir. 

• KADİR ÖZBEK: Eğer böyle geçerse orta direğin yıkılması anlamına gelir. Devletin temeli, devletin çatısı çöker demektir.

• HASAN GERÇEKER: Düzenlemeler, yüksek yargının etkinliğini azaltmaya yönelik.

Yüksek yargıda denklik bozulur

Danıştay Başkanı Mustafa Birden: Anayasa değişiklik taslağı HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlığını geri götürür. Yüksek Mahkemeler arasında denklik bozulur. HSYK’da Yargıtay ve Danıştay etkinliği azalır. Bu paket yargı reformu niteliği taşımıyor. HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin siyasi iradenin beklentilerine cevap verir niteliğe kavuşturulması reform sayılamaz. 10 Mayıs 2009’daki önerilerimiz önemsenmemiş, gözardı edilmiştir.