BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.428,90
HABER /  EKONOMİ

Borsada 29 ayın rekoru kırıldı

İMKB dün yüzde 3.46 yükseldi, 29 ayın zirvesini gördü. Sert yükselişte yoğun yabancı alımları dikkat çekerken faiz piyasasındaki düşüş de borsadaki yükselişi tetikledi.

Abone ol

İstanbul Borsası bayram yerine döndü. Dün günü yüzde 3,46'lık primle tamamlayan ve gün için en yüksek 57 bin 371 puanı gören İMKB'de gün sonu kapanış 57 bin 45 puandan gerçekleşti. Borsa endeksi günün tamamında 1.908,06 puan yükseldi. Borsada bir kaç gündür devam eden sert yükseliş hareketinde başta Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası hisseleri olmak üzere bankacılık sektörüne gelen yoğun yabancı alışı etkili oldu. İMKB son olarak 8 Ekim 2007 tarihinde bu 57 binli seviyeleri görmüştü. Dünkü son 2,5 yılın en yüksek kapanış rakamının ardından yükselişin devam edip etmeyeceği sorusu yatırımcıların kafasını kurcalamaya başladı.

Uzmanlara göre içerde siyasi gerginliğin, dışarıda ise özellikle AB ekonomisine dair endişelerin olduğu bir ortamda bu yükseliş pek de mantıklı görünmüyor.

Tera Menkul Kıymetler Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Çolak'a göre birkaç günlük borsa yükselişi tam anlamıyla bir sürpriz... 'Sebebini bilmediğimiz bir durum var' diyen Çolak, bono dahil Türk piyasalarına çok ciddi bir ilgi olduğunun altını çiziyor.

Bundan sonra ne olur?
AVRUPA Birliği'nden Yunanistan ile ilgili gelebilecek açıklamalar piyasalar açısından belirleyiciliğini koruyacak. Yunanistan'a yardım ile ilgili somut bir önerinin çıkması halinde, euro/dolar paritesinde yukarı doğru yükseliş olabilir. Bu durum ise piyasaları olumlu yönde etkileyip endekse 60 seviyelerinin hedeflendiği yeni bir tarihi zirve yaşatabilir...

Borsayı rekora yaklaştıran beş neden
l Endeksin itici gücü olan 4 banka hissesine ciddi yabancı alımı geldi
l İçerde; faizlerin düşüşü borsayı tetikledi.
l Dışarıda; Yunanistan, Portekiz, İspanya, İngiltere ve İtalya'dan kaçan sıcak para Türkiye’ye akın etti.
l Özellikle Londra kaynaklı hedge fonlar hafta boyunca alım tarafında kendilerini gösterdi.
l Anayasa'ya yönelik gelişmeler de yabancı yatırımcılar tarafından olumlu algılandı. Özellikle parti kapatmayı zorlaştıran maddeler, yabancı fonların Türkiye iştahını artırdı.