BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,06
HABER /  POLİTİKA

Siyasette sonbahar senaryoları

İddialara göre, sonbaharda istikrara yönelik provokatif eylemler tezgâhlanıyor.

Abone ol

Ortadoğu"da yaşanan krize çözüm arayan Türkiye, içeride farklı bir tartışma yaşıyor.  Siyasi çevreler ise “Halk "birlik ruhu"nu korursa bu hamlelerin hepsi boşa çıkar.” diyor.

Türkiye, Ortadoğu"daki sıcak gelişmeler sebebiyle kritik bir eşikten geçerken siyasette "sonbahar senaryoları"ndan bahsediliyor. İktidarı yıpratmak için siyasî hamlelerin yanı sıra ülkeyi karıştıracak provokasyonların olabileceği iddia ediliyor. Siyasî çevreler, bu tür girişimlere karşı, toplumun her kesiminin soğukkanlı olması gerektiğini vurguluyor. CHP"nin diplomat kökenli milletvekili İnal Batu, provokatif eylemlerin amacını "ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarını bozmak" şeklinde özetliyor. Batu, terör örgütü PKK"nın eylemlerini artırmasını da bu çerçevede değerlendiriyor. AK Partili Ersönmez Yarbay, Türkiye"de ortalığı karıştıracak kontrolsüz güçler olduğuna işaret ederken, “Devlet kuruluşları arasında iyi bir koordinasyon olursa netice alamazlar.” diyor.

Yarbay, halktan tahrikçilere karşı soğukkanlılığını korumasını istiyor. AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise Türkiye"yi karıştırmak için bir süredir PKK"nın kullanıldığı görüşünde. Çömez"e göre, vatandaş birlik ruhunu korursa oyun kurucuların girişimleri boşa çıkar. Ortadoğu"daki hesaplar ve ABD"nin İran"a yönelik planlarının giderek somutlaşması, bölgenin stratejik ülkesi Türkiye"yi yakından ilgilendiriyor. Uzmanlar, gelişmelerin Türkiye"ye sıçratılmak istendiğine dikkat çekiyor. En önemli kozun ise terör örgütü PKK olduğu ileri sürülüyor. Provokatif olayların da artacağı öngörülüyor.

CHP"li vekil İnal Batu, Ortadoğu"daki gelişmelerin Türkiye"ye sıçramasına yönelik düğmeye basıldığını ileri sürdü. Terör örgütü PKK"nın 2005"te yeniden başladığı silahlı eylemlerinin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirten Batu şöyle devam etti: “PKK daha önce Saddam Hüseyin, Rusya, Ermenistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan tarafından Türkiye"ye karşı koz olarak kullanıldı. Türkiye"de yaşanması muhtemel krizler, yıllarca susmuş olan silahların, sinmiş gibi görünen PKK"nın yeniden hareketlenmesidir. Bu durum İran ve ABD kavgasıyla bağlantılıdır. Kavga, Türkiye"de "istikrarsızlaştırma" şeklinde tezahür ediyor. Terörün yeniden hortlamasını iyi düşünmek lazım.”

Türkiye"de yaşanan provokasyon olaylarının sonbahar aylarında artabileceğine işaret eden İnal Batu, bir yıldır devam eden benzer olayların siyasi ve ekonomik istikrarı bozmaya yönelik olduğunu vurguladı. Türkiye"nin devlet ve millet olarak ülkeyi karıştırmaya yönelik olaylara karşı soğukkanlı olması gerektiğini anlatan Batu, devletin halka daha fazla demokrasi ve refah amacından sapmaması, milletin de ülke çıkarları çerçevesinde oyuna gelmemesi gerektiğini söyledi.

Bir süredir Lübnan"da incelemelerde bulunan AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, PKK"nın Türkiye"yi karıştırmak için kullanılmaya devam edileceğini kaydetti. Çömez"e göre, önemli olan Türkiye"nin hem askerî hem de diplomatik güç kullanarak bu zarardan korunabilmesi. Çömez, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetledi: “Birlik ve beraberlik ruhuna önem vermeliyiz. Ortak değerlerimize, paydamıza sahip çıkmalıyız. İçeriden ve dışarıdan gelebilecek tahriklere kapılmamalıyız. Oyun kurucuların büyük güç oyunlarına alet olmamalıyız.” Çömez, Türkiye"nin huzurlu bir şekilde cumhurbaşkanını seçip genel seçimlere gitmesini diledi.

AK Partili Ersönmez Yarbay ise Türkiye"de her dönemde birtakım kontrolsüz güçlerin provokatif eylemlere girişebileceğini, bunlara karşı toplum olarak dikkatli hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Hükümetin gereken tedbirleri almasını isteyen Yarbay, “Türkiye"de her dönem olay çıkma potansiyeli vardır. Eylülde de olabilir, başka zaman da. Türkiye"de ortalığı karıştıracak kontrolsüz güçler vardır. Şu anda devlet kuruluşları arasında iyi bir koordinasyon olursa bu girişimlerden netice alamazlar.” dedi. Türkiye"yi asıl ilgilendiren konunun terör olduğunun altını çizen Yarbay, “Türkiye kendi içindeki problemini, terörü kontrol edebilirse bir şey olmaz. Türkiye"yi esas ilgilendiren doğudaki terördür. Bu olaylar devam ederse çok olumsuz etkilenir. Kaynaklarını bu kez güvenliğe, silahlanmaya ayırmak zorunda kalır.” diye konuştu.

Toplumu provokatif olaylara karşı dikkatli olmaya çağıran Yarbay, çözümün hukukta aranmasını istedi. Yarbay, şöyle devam etti: “Vatandaş tahriklere kapılmamalı, etnik kimlikler üzerine yoğunlaşmamalı. Hukuk devletinde cezalandırıcının devlet olduğu göz önünde tutulmalıdır. Hukuk devletinde sistem işletildiği takdirde adalet yerini bulur.”

Haber: Habip Güler-Fatih Atik
Kaynak: www.zaman.com.tr