BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.432,35
HABER /  POLİTİKA

Siyaset korku tüneline çekiliyor

Erkan Mumcu, siyasette yapılan kısır tartışmaları eleştirerek çocuklar için birşeyler yapılmasını istedi.

Abone ol

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, ''Siyaseti ve ülke yönetimini 'din elden gidiyor, laiklik elden gidiyor' gibi gerginliklerle korku tüneline çekmeye çalışanların asıl sıkıntıları, çocukların geleceği için hiç bir söyleyecek sözlerinin olmamasıdır'' dedi.

Türk Metal Sendikasınca oluşturulan ''Metal Çocuk Kulübü 8. Dönem Çocuk Meclisi'' toplantısı, Türk Metal Sendikasında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Mumcu, dar gelirli ailelerin çocuklarının 20 yıl önce buldukları fırsatları artık bulamadıklarını savundu. Uygulanan ekonomik programlarla fırsat eşitliğinin ortadan kaldırılmasına itiraz edilmesi gerektiğini ifade eden Mumcu, ''Sendikal mücadele sadece ücret ve sınırlı sosyal hak mücadelesi olarak kalamaz'' dedi. Sermayenin küreselleştiği bir dünyada emeğin örgütlenmesinin de küreselleşmesi, küresel bir dayanışma içinde olmasının ve sendikaların 21. yüzyılın bilgi toplumunun gereklerine uygun bir yapıya bürünmesinin gerekliliğine işaret eden Mumcu, şunları kaydetti: ''İnsanımızı, insanı ucuz fiyatla temin edilebilen işgücü olarak gören anlayışlar karşısında direnmek, boynumuzun borcudur. İnsanlarımızı, nitelikli insan kaynağı olarak görmedikçe Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi hedefine ulaşamayız. Utanç verecek kadar saçma teşvik politikalarıyla insanımızın emeğini ucuzlaştıran politikacıların artık bir an önce defolup gitme zamanı gelmiştir. Hala aynı düşünen, ezberden konuşan, 40 sene öncesinin diliyle konuşan ve hala korku üzerinden siyaset yapan insanların bu çocukların geleceğine verecekleri hiçbir şey yoktur. Siyaseti ve ülke yönetimini 'din elden gidiyor, laiklik elden gidiyor' gibi gerginliklerle korku tüneline çekmeye çalışanların asıl sıkıntıları, bu çocukların geleceği için hiç bir söyleyecek sözlerinin olmamasıdır. Oy verirken, çocuklarınız için beslediğiniz umutları kim gerçekleştirecek, bunu düşünün. 'O olmasın bu olmasın' tarzı umuttan çok korkuya dayalı seçim yaparsanız, kendinize ve çocuklarınıza yazık etmiş olursunuz.''

KILIÇ VE ÖZBEK
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da, dünyada 200 milyon Türkiye'de ise 1 milyon 100 bine yakın çocuk işgücünün kullanıldığını söyledi. Çocuk işgücü kullanımının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, uygulanan ekonomik politikaları eleştirdi. Kılıç, IMF politikalarının insanların gelirini düşürdüğünü, bunun da çocuklara yeterli imkanların sunulmasını kısıtladığını kaydederek, adaletli gelir dağılımın sağlanması konusunda da politika geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ise taşeron işçilik, sözleşmeli personel, geçici işçilik, çocuk işçiliği gibi unsurların gündeme gelmesiyle birlikte ortaya çıkan olumsuzlukların, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de sendikaların üye sayısında büyük düşüşlere yol açtığını belirtti. Üye sayısında artış ve sendikal olarak güçlü durmalarını sağlayacak örgütlenme çalışmalarına yoğunluk verdiklerini belirten Özbek, bugünkü toplantının bu düşüncenin bir ürünü olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından Mumcu, Kılıç, Özbek ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Genel Sekreteri İsmet Sipahi'ye plaket verildi. Toplantıya, çeşitli ülkelerden çocuklar katıldı.