BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.453,59
HABER /  GÜNCEL

Şeyh Maktum nabız yokladı

Dolar milyarderi Dubai Şeyhi El Maktum rekor arsa ihalesinde iki şirketi ile nabız yokladı. Hedef İETT'nin arazisi.

Abone ol

Dubai Emiri Şeyh Maktum Zincirlikkuyu'nda Karayollarına ait arsa ihalesine katıldı. 800 milyon dolara satılan arsa yarışında iki firma ile yarışa giren Maktum Zorlu'yu oldukça zorladı.

Maktum'un şirketi Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul A.Ş açık artırmanın hemen başında ihaleden çekildi.  Ortağı olduğu Emaar Gayrimenkul Geliştirme 8 firmayı geride bıraktı.

Emaar Grubu bilindiği gibi Büyükçekmece'de yüzlerce dönüme 600 villa yapmayı planlıyor. Emaar, Zorlu Grubu ile girdiği kıran kırana yarışta son anda çekildi. Emaar 799 milyon dolar fiyat biçti.

Emaar'ın ihaledeki güç denemesi Levent'teki İETT arazisinin provası olarak nitelendiriliyor. 800 milyon dolar bedelle satılan arsa tartışmalara neden olan İETT arazisine iki büyük kule yapılması düşünülüyor. Dubai emiri Şeyh Maktum Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak üzere ön anlaşma imzalamıştı.

Mart ayında arazi satışa çıkıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihale süreci 16 aydır devam eden Levent İETT garajını resmen satışa çıkarttı. 21 Mart"ta yapılacak ihalede muhammen bedel 265 milyon YTL (185 milyon dolar) oldu. KDV ile birlikte bu rakam 313 milyon YTL"yi (220 milyon doları) aşacak.

3 emsal inşaat izni
Bu ay ihalesi gerçekleştirilecek 46 bin 241 metrekare alanlı arsa turizm ve ticaret imarlı. Zemin üzerinde 3 emsal yani 138 bin 723 metrekare inşaat izni bulunan arsayı alan istediği yükseklikte bina yapabilecek.

m2"si 4 bin 62 dolar
Arazinin metrekaresi 5 bin 749 YTL"ye yani 4 bin 62 dolara denk geliyor. Cadde üzerindeki en son satış işlemi Renault binası olmuş ve 13 bin 500 metrekarelik arsada satış metrekaresi 6 bin 881 dolardan gerçekleşmişti.

Bu arada El Maktum"un şirketi Sama Dubai"nin inşa etmeyi planladığı 102 ve 94 katlı Dubai İstanbul Towers gibi projelerin önü de, ihale metnine konulan, “yükseklik serbest” ifadesiyle açılmış oldu. Şeyh araziyi satın alırsa buraya dünyanın en yüksek binasını yapabilecek.

Kişisel serveti 10 milyar dolar, 1200 yarış atı var
Dubai’nin sahibi olan Maktum Ailesi hemen her alanda şirkete sahip. 10 milyar dolarlık servetiyle Forbes’da ‘en zengin krallar’ arasında da yer alan Muhammed’in babasından kalan varlıklarından her yıl 2 milyar dolar gelir gelirken, Birleşik Arap Emirlikleri’nden de payına 2.5 milyar dolarlık petrol geliri düşüyor. Bunun dışında Muhammed, Dubai’de lüks otellere, bankalara, 6 saraya ve 1200 arap yarış atına sahip.

İnşaatların patladığı ve dünyanın en görkemli yapılarının hayata geçtiği Dubai’de, yapımı süren dev projeler arasında Manhattan büyüklüğünde Palms Adaları, dünyanın en yüksek gökdeleni olan Burj Dubai, Disneyland büyüklüğünde ‘Dubailand’ yer alıyor. 300 otel, 30 alışveriş merkezinin yer aldığı emirliğe her yıl 5 milyon turist geliyor. Vergi alınmayan ülkede 80 ülkeden 1500 şirket faaliyet gösteriyor.