BIST 9.709
DOLAR 32,51
EURO 34,79
ALTIN 2.426,84
HABER /  GÜNCEL

Arsa ihalesi nefes kesti

Zincirlikuyu'da paha biçilemeyen arsanın ihalesi kıran kırana geçti. 10 firma katıldı. Arsa rekor bedelle satıldı.

Abone ol

Karayollarının İstanbul Zincirlikuyu'ndaki bulunan arazisinin satışına ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 800 milyon dolarla Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş. verdi. Nazif Zorlu ödemeyi peşin yapmayı düşündüklerini açıkladı. Pazarlık görüşmeleri Ankara Swiss Otel'de yapıldı. 
 
İşte nefes kesen arsa ihalesinin ayrıntıları...

-Zincirlikkuyu'daki arsanın büyüklüğü toplam 96 bin 505 metrekare.
-Cumhuriyet tarihinin en değerli arazisi olarak gösteriliyor.
-İhaleye 10 firma katıldı.
-Açılış fiyatı 505 milyon dolardan başladı. İlk tur 650 milyon dolardan tamamlandı. İkinci tur 691 milyon dolar üçüncü tur ise 720 milyon dolardan kapandı.

İlk dökülenler
Devlerin yarıştığı ihalede ilk elenenler Taşyapı, Astay, Akfen-Ottoman oldu. Elenen Taşyapı Emrullah Turan'ın şireketiydi. Astay'ın sahibi Mesut Toprak Four Seasons şirketi ile birlikte girmişti.

Açık artırmada elenenler

Açık artırma kıran kırana geçti. İlk olarak Sama Dubai, (Şeyh Maktumun şirketi) Kutman Ofer (Global-Boğaziçi ortak girişim grubu), Nurol-Fiba, Toray-Eren Talu grupları elendi.

Asıl savaş 3 firma arasında yaşandı: Limak, Zorlu ve Emaar...

Emaar 729 milyon dolar verdi
Zorlu 730 milyon dolar verdi.
Limak 731 milyon dolar verdi. 

Emaar 5 dakikalık mola istedi.
Emaar 750 milyon dolar verdi.
Zorlu 751 milyon dolar verdi
Limak 752, Emaar 775, Zorlu 776 milyon dolar önerdi.

Bu başdöndüren fiyat artışının ardından yarışın zayıf halkası olan Limak çekilmek zorunda kaldı. İhale meydanı favori olarak gösterilen Zorlu ile Emaar'a kaldı.

Emaar hızlı artışlarına devam ederek rakibini pes ettirmek istedi. Ancak Zorlu grubu ihalenin başından itibaren gösterdiği kararlı tutumu ile 777 milyon dolardan devam eden pazarlığı 800 milyon dolar verip noktaladı. Emaar'ın son teklifi 799 milyon dolar oldu.

Vestel ödemeyi peşin yapacak

İhaleyi kazanan Vestel Grubu'nun sahibi Ahmet Nazif Zorlu sıcağı sıcağına açıklama yaptı. Nazif Zorlu ödemeyi peşin yapacaklarını söyledi:

"Yeni bir sektöre adım attık. İstanbul'a değer katmak Zorlu Grubunun ilkelerindendir. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Turizm rezidans işyerleri şartnamede var. İstanbul'a yakışır bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Ödemeyi peşin düşünüyoruz. Ödemeyi kredi ile ya da öz sermayemiz ile yapabiliriz. 400 milyon dolarlık yatırım düşünüyoruz."

En yüksek bina 28 kat olabilecek
Karayolları arazisinin kullanım şartları da daha önce açıklanmıştı. 96 bin 505 metrekarelik arazi, konut, ticari alan veya turizm alanı olarak değerlendirilebilecek.

Burada inşaat yapılabilecek net alanın 2.8 katı kadar yapılaşma olabilecek. Bir başka deyişle yaklaşık 81 bin metre karelik net alana karşılık 226 bin metre kare inşaat yapılabilecek.

Bunun yanında, arsada yapılacak binaların yüksekliği için 1,5-2 emsal alındı. Arazi üzerinde Karayollarının 14 katlı binası olduğu göz önüne alındığında, burada en fazla 28 katlı bina yapılabilecek.

İhaleden notlar

-İhale beklendiği gibi Zorlu ile Emaar'ın kapışmasına sahne oldu.
-Emaar moladan sonra 1 milyon dolarlık artırımı 20 milyon dolara çıkardı.
-Limak çekildikten sonra Zorlu ve Emaar ihaleyi kazanmak için 48 milyon dolarlık bir savaşa giriştiler.
-İhalede mola almayan tek grup Zorlu oldu.
-En büyük rakibi olan Emaar 731 milyon dolarda mola almak zorunda kaldı.
-Zorlu Grubu 800 milyon doları peşin ödeyecek. (Devlet yarısı peşin yarısını da iki yıl vadeli ödeme imkanı sunuyor. Zorlu Grubu bu imkanı kullanmayacak.)
-Yarışı son anda kaybeden Emaar'ın yüzde 25'i Dubai Şeyhi El Maktum'a ait.
-Şeyh El Maktum iki firma ile ihaleye girdi. Sama-Dubai açık artırmanın ilk turunda çekildi.//