BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.428,24
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Wikipediada sahte din Profesörü

İnternetin açık ansiklopedisi Wikipedia’da büyük bir şok yaşanıyor. Din profesörü sanılan kişi bakın ne çıktı...

Abone ol

İnternetin açık ansiklopedisi Wikipedia’da sahte doktora ile kendisini öğretim üyesi olarak tanıtan bir üniversite öğrencisi, sitenin güvenilirliğine bir kez daha darbe vurdu.

Açık kaynaklı web sitesinde "Essjay" lakabıyla tanınan ve kendisini özel bir üniversitede din profesörü olarak tanıtan editörün, Ryan Jordan isimli 24 yaşında Kentucky’li bir üniversite öğrencisi olduğu ve "Aptallar için Katolisizm" gibi kitaplardan elde ettiği bilgilerle sitede makaleler yazdığı ortaya çıktı.

Tüm dünyadan gönüllülerin yazdığı, açık kaynak kodlu Wikipedia, gerçeğin ortaya çıkması üzerine kendisini öğretim üyesi gibi tanıtan sahtekar genci siteden çıkardı.

Kullanıcı profilinde, lisans ve yüksek lisans dersleri verdiği ve geçen temmuzda New Yorker dergisinin kendisiyle yaptığı söyleşide, imtiyazlı bir din profesörü olarak tanıttığı yazılı bulunuyordu.

İnternette muhalefet ettiği görüşlerin sahiplerinin kişisel öç alma girişimlerinden korktuğu için kimliğini sakladığını söyleyen sahtekar öğrencinin foyası, New Yorker dergisi böyle bir söyleşinin yapılmadığını açıklayınca ortaya çıktı.

Kullanıcıların içeriğinde değişiklik yapabildikleri açık kaynak kodlu Wikipedia’da yer alan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği uzun süredir sorgulanıyor.

WİKİPEDİA’DA "BUBİ TUZAĞI"
Öte yandan, bilgisayar korsanlarının, Wikipedia’yı PC kullanıcılarının bilgilerini ele geçirmek için kullandıkları ortaya çıktı.

Hackerlar, Alman Wikipedia’sına bir "bubi tuzağı" kurarak, eski bir Windows solucanı programının ortadan kaldırılması için sahte yama olanağı sunan bir web sayfası hazırladılar.

Ancak bilgisayar korsanları, web sitesine, solucan programının yok edilmesi yerine, kullanıcıların bilgisayarına yeni Windows virüsü bulaştıran bir program kurdular. Wikipedia’nın Alman versiyonunda varlığı fark edilen bu tuzak derhal kaldırıldı. //