BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Seçime günler kala olay anket yorumu! İki isim verdi: Bu gerçekleşirse ilk turda şansı daha yüksek!

14 Mayıs Cumhurbaşkanı seçimine kısa bir süre kala siyaset bilimci Bekir Ağırdır'dan çok konuşulacak bir anket yorumu geldi. Medyascope'ta Ruşen Çakır'a konuşan Ağırdır son anket sonuçlarına göre; "Muharrem İnce'nin oylarının 3-4'lere Sinan Bey'in de 1-2'lere inmesini bekliyorum. Bu gerileme gerçekleşirse Kemal Bey'in birinci turda kazanma oranı Tayyip Bey'e göre daha yüksek" ifadelerini kullandı. İşte Bekir Ağırdır'ın olay olan anket yorumları ve detaylar...

Abone ol

Medyascope'ta Ruşen Çakır'a araştırmacı ve Gazete Oksijen yazarı siyaset bilimci Bekir Ağırdır seçime iki hafta kala son anketlere göre 14 Mayıs'taki olasılıkları değerlendirdi. Ağırdır, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda kazanabilme ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Ağırdır şunları kaydetti:

"İlk turda Tayyip Bey'in kazanması zor görünüyor. İktidarın hiçbir şey kaybetmediği zaman zaman kamuoyunda da çok konuşuluyor, "iktidarın oyu hiç mi gerilemiyor?"

Gerilemez olur mu? 2015'den bu yana her seçimde 3-5 puan azalarak geliyor. Hele AK Parti-MHP toplamından bakarsak bugün de görünen şey, işte maksimum ulaşabilecekleri potansiyelin şimdilik yüzde 45'ler mertebesinde olduğunu söylemek mümkün.

"Kemal Bey'in şansı daha yüksek"

Peki Kemal Bey kazanabilir mi? Orada kritik soru, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın alacakları oy. Çünkü yüzde 58-60 potansiyelden onlar da beslendikleri için... Muharrem İnce'nin aldığı oylar muhalif seçmenden. Muharrem İnce'ye oy veren 10 kişiden beşi ilk kez oy kullanacak genç seçmen. Ancak bu genç seçmen İnce'nin iddialarını ya da Memleket Partisi'nin programını bilerek oy veriyor değiller.

Muharrem İnce Bey'in neye karşı olduğuna bakarak ona destek veriyorlar. Neyden yana olduklarını bilmiyoruz bu gençlerin ama neye karşı olduklarını biliyoruz.

Anketlerde Muharrem İnce'nin oylarının 3-4'lere Sinan Bey'in de 1-2'lere inmesini bekliyorum. Bu gerileme gerçekleşirse Kemal Bey'in birinci turda kazanma oranı Tayyip Bey'e göre daha yüksek." (Kısa Dalga)