BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Seçim yılında duvarlar para basıyor

Seçim yılında bina duvarları fiyatlarını artırdı. Işıklı, hareketli duvar ilanları milyon dolarlık bütçeye yol açıyor.

Abone ol

İstanbul'da trafik sıkışıklığının yoğun olduğu bölgelerdeki apartman duvarları değerlendi. Siyasi partiler de seçimlerin yaklaşmasıyla boş ve ucuz duvar peşinde.
Şirketler için önemli bir reklam mecrası haline gelen duvarlar, apartmanlara da büyük gelirler getirmeye başladı.

Apartman yöneticileri duvarlar için yıllık 50 bin YTL ile 800 bin YTL arasında kira istiyor. İstanbul'un en gözde duvarları Etiler, Levent, Bağdat Caddesi, Barbaros Bulvarı ve Nişantaşı'nda. Fiyat, duvarın konumuna göre belirleniyor.

Duvar reklamlarında üç taraf yer alıyor. Apartman sahibi veya yöneticisi, reklam ajansı ve reklamveren şirket. Reklam ajansları, apartmanlarla genellikle yıllık olmak üzere, 5 yıla kadar uzun kira kontratları yapıyor.

Ajanslar belediyeden gerekli izinleri alıyor, vergileri ödüyor. Portföylerine aldıkları duvarları daha sonra şirketlere kiralıyor.



Yasal boşluk var
Şirketler için duvarda reklam yapmanın ortalama fiyatı ise 200 bin dolar civarında. Fiyatlar duvarın yerine ve konumuna göre değişiyor. Örneğin Etiler'de yıllık 380 bin dolara çıkan fiyat, Cevizlibağ'da 75 bin dolar civarında. Son günlerde çok ilgi gören Barbaros Bulvarı duvarlarının fiyatı ise 200 bin dolar.

Duvara ışıklı, neonlu ve hareketli reklam vermek isteyen şirketler ise milyon doları gözden çıkarması gerekiyor.

Açıkhava Reklamcılar Derneği Başkanı Yaşar Güvenen, açıkhava reklamcılığında hukuksal boşluk olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Biz dernek olarak yapılan tüm işlemlerin hukuksal olmasını arzu ediyoruz. Bazı mağduriyetler oluyor. Şirketler parasını ödediği halde bazen duvar kullanılamıyor. Kiraya verilen duvar için apatmanlar ile reklam ajansı arasında fatura ilişkisi olması gerekiyor. Bunu nasıl hallediyorlar bilmiyorum."

"Bu sorun sebebiyle belediyelere hazırladığımız düzenlenmeyi sunuyoruz" diyen Güvenen şöyle devam etti: "Seçimlerin olması fiyatları artırdı. İstanbul'da iyi konumdaki bir apartmanın geçen yıl 250 bin YTL olan fiyatı 800 bin YTL'ye çıktı. Önümüzdeki yıl fiyatların normale döneceğini düşünüyorum."