BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  EKONOMİ

Piyasalara İran yön verecek

Bu haftada piyasalara İran krizinin etkileri damgasını vuracak. Kriz biterse altın ve petrolde kar satışları yaşanacak...

Abone ol

Bu hafta geride bıraktığımız hafta kadar ekonomik gündem yoğun olmayacak. Bu nedenle hacmin daha az olduğu, başta teknik göstergelerin ön plana çıkabileceği işlem günleri izleyebiliriz. Bunların yanında merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da dikkate alınacaktır. Ayrıca bu hafta İran ile İngiltere arasında süren askerlerin alıkoyulması krizinde ki gelişmeler yakında takip edilecektir.

Krizin derinleşmesi ve ABD’nin bunu fırsat olarak kullanmak istemesi söz konusu olursa döviz piyasalarında çalkantılar yaşanabilir. Altın ve petrole talep devam ederken Chf’de böyle durumdan yararlanabilir. Durumu çözüme kavuşması halinde altın ve petrolde kar satışları gelirken Gbp’de rahatlayabilir.

Bu hafta ABD tarafından göze çarpan en önemli ekonomik veriler Çarşamba günü açıklanacak fabrika siparişleri ve Cuma günü açıklanacak işsizlik ile tarım dışı istihdam verileri olacaktır. Özellikle bu günler hareketlilik beklenmekte. Euro bölgesinden birincil derecede ekonomik veriler açıklanamayacak. İngiltere’den sanayi ve imalat üretim verileriyle mağaza satışları veriler önemli olacaktır.

Bugün sabah saatlerinde Japonya Tankan veriler oldukça önemli. Eco Watchers ile birlikte önemli endekslerden(Almanya’nın IFO ve ZEW endekslerine benzetebiliriz.) Beklentiler üzerinde açıklanacak güçlü rakamlar Yen’e destek verirken Usd/Jpy 117,00 altına inip 116,30 seviyesini zorlayabilir. Zayıf veriler gelmesi halinde Yen değer kaybedeceğinden Usd/Jpy 118,50 seviyesini yine zorlayacaktır. Bunun dışında Japonya’nın ihracatı için önemli bir motor olan otomobil satışları da etkili olabilir. Euro Bölgesinden Satın alma yöneticileri endeksi veriler önemli olacaktır. İngiltere içinde bu veri geçerli, ayrıca BoE Mortgage para çekme dengesinde oluşacak değişimler Gbp için önemli.

Günün en önemli verileri 17.00’de ABD tarafından gelecek ISM imalat endeksleri olacaktır. Chicago PMI beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşmişti. Bu verilerde aynı şekilde yüksek açıklanırsa Dolar destek kazanır. Zayıf rakamlar zayıflatabilir. Ardından FED’den Poole’nin konuşmasının içeriği önemli olacaktır. Euro/Usd’nin 1,3400 üzerine çıkıp kapanışlar yapması halinde yukarı harekete devam etmesi beklenilebilir. Bunu başaramaz veya ABD verileri güçlü gelirse yönünü aşağı çevirip 1,3250 seviyelerini zorlayacaktır.//

(Analiz: triafx.com)