BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Sanayiciyi elektrik çarpıyor

Türkiye elektrik satış fiyatında halen OECD ülkeleri içinde en yüksek ilk 3 ülke içinde.

Abone ol

Elektrik 5 cent'e düşerse yürümeyi bırakır koşarız
Sanayici büyümenin istikrarlı sürmesi için 9.8 cent ödediği elektrik faturası içinde yer alan yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 Elektrik Fonu ve yüzde 0.5'lik belediye payının kaldırılmasını istedi

Elektrik satış fiyatında Türkiye'nin halen OECD ülkeleri içinde en yüksek ilk 3 ülke içinde olması Türk sanayicisinin mevcut büyüme ortamında koşmasını engelliyor. Sanayicinin ödediği elektrik faturasında yer alan yüzde 2'lik TRT payı, yüzde 1'lik elektrik fonu, yüzde 0.5'lik de belediye payı bulunuyor. Bu payların faturaya ilave edilmesiyle Türk sanayicisi elektriği 9.8 cent'e kullanırken, Yunanistan 4.80, İspanya 4.11, Çin 3.40 cent'e kullanıyor.

Hükümetten parasal teşvik istemediklerini sadece girdi maliyetlerinin indirilmesini isteyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, elektrik maliyetlerinin yaklaşık 5 cent civarına indirilmesi ile sanayicinin yürümekten koşmaya geçeceğini söyledi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin Kartepe'de geçen hafta sonu düzenlediği İkinci Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı sunumda, Türkiye ekonomisinin 2000-2005 yıllarında sağladığı toplam yüzde 32'lik büyümenin 28 puanının özel sektörden kaynaklandığını belirtti.

Elektrik üzerindeki TRT payının tutarının 200 milyon dolar olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "TRT'de 8 bin 200 kişi çalışıyor. En büyük özel TV'de bunun 20'de biri. Benim işim TRT'yi finanse etmek değil. TRT'ye pay verilecekse bütçeden şeffaf olarak verilsin" dedi.

Türkiye'de benzin fiyatı içerisinde benzinin maliyetinin yüzde 25, doğalgazın da yüzde 62 olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, doğalgazın özel sektör eliyle dağıtıldığı illerde Ankara ve İstanbul gibi kamu eliyle dağıtılan yerlere göre ucuz olduğunu vurguladı. Enerjide üretimden dağıtıma kadar herşeyin özel sektör eliyle yapılması gerektiğini savunan Hisarcıklıoğlu, enerji maliyetlerini düşürmek için devletin tekelinden çıkarılması gerektiğini söyledi.

ÖZELLEŞTİRME MALİYETLERİ DÜŞÜRÜR

Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Enerji piyasalarında, serbestleşmeyi tam olarak sağladığımız taktirde, kayıp-kaçak oranı azalacak, ve bu da fiyatlara doğrudan yansıyacaktır. Bugün doğalgazı, kamu eliyle kullanan Ankara'da, doğalgazın metreküp fiyatı, 450 bin liradan satılırken doğalgaz dağıtımını, özel sektöre devretmiş Çorlu'da, bu fiyat 350 bin lira." Hisarcıklıoğlu, aradaki bu 100 bin liralık farkın kamunun hizmet anlayışından kaynaklanan, kayıp-kaçak, yolsuzluk ve israf olduğunu da sözlerine ekledi.

Büyüme vergiler yüzünden hissedilmiyor

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ilk kez özel sektöre dayalı doğru bir büyüme modu seçtiğini belirterek, ekonomik büyümenin hissedilmemesinin yüzde 8 enflasyon yaşanan bir dönemde vergi tahsilatının yüzde 18 oranında artmasından kaynaklandığını söyledi. Geçen yıl devletin cari harcamalarının 14 milyar YTL artmasına karşın, tahsil edilen vergideki artışın 16 milyar YTL olduğunu belirterek, "Vergiler de enflasyon oranı kadar artsaydı refahımız 10 puan artacaktı. Kayıt dışını yüksek vergi oranlarıyla kendimiz destekliyoruz" dedi.

Bütçe sıfır açığa doğru gidiyor

Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bugün borç alan yarın emir alır" sözünü hatırlatarak, IMF ve Dünya Bankası'ndan emir almak hoşuna gitmeyenlerin bütçelerinde açık vermemeleri gerektiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye belki de bu yıl tarihinde ilk defa bütçe fazlası verecek. Bütçe sıfır açığa doğru gidiyor. Bizim bu işi sıfır bütçe açığına doğru teşvik etmemiz gerekiyor" dedi. Türkiye'nin şu anda kurulu güç kapasitesini bilmediğini kaydeden TOBB Başkanı, "Bir ordu düşünün, kaç askeri var bilmiyor, kaç tane postala ihtiyacı var bilmiyor, elindeki tüfeğin tankın sayısını, bilmiyor" dedi. Türkiye'nin sanayi politikasının ve stratejisinin bulunmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, nüfusunu sayamayan, ülkenin sanayisini sayamayan, ne ürettiğini bilmeyen bir ülkenin ekonomisini yönetemeyeceğini söyledi.

SSK'lı yapmak bonus

Gazetelere, "SSK+Yemek+Yatak" şeklinde verilen bir iş ilanını gösteren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işi alınmadan bir gün önce yapılması gereken SSK'nın artık işe alınırken "bonus" şeklinde verilmeye başlandığını ifade etti. SSK'lı sayısının 2004 yılında 202 bin, 2005 yılında ise 591 bin kişi arttığını belirten Hisarcıklıoğlu, 2005 yılında tarım sektöründe istihdamın 900 bin kişi azaldığını, sanayide 300 bin, hizmetlerde 700 bin, inşaat sektöründe ise 200 bin kişilik artı olduğuna dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Her yıl işgücüne 700 bin kişi giriyor. Geçen yıl net 300 bin kişiye iş bulmuşuz. İşsiz sayısı 400 bin kişi artmış. Bu büyüme istihdama yansımıyor" dedi.

İndirim rekabeti olumlu etkiler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük: Türkiye, Japonya'dan sonra sanayide kullanılan elektriğin en pahalı olduğu ikinci ülke. Enerji fiyatlarında yapılacak bir indirim, üretim girdi maliyetleri ve rekabet gücünü olumlu etkileyecek. Enerjide fiyatlarını indirmek için kamuya maliyeti olmayan çözümler de var. Örneğin elektrik dağıtımının özelleştirilmesi durumunda, fiyatlarda önemli indirimler sağlanabilir.

Elektrik OECD'ye endekslenmeli

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Başkanı Ali Murat Kızıltaş: En çok rekabet ettiğimiz OECD ülkelerinin elektrik fiyat ortalaması kilowattta 5.5 cent iken bizdeki rakam 9.8 cent. Rekabet edebilmemiz için fiyatlardaki bu aşırılığın giderilmesi şart. Sayın Bakan bize 'Çin'i bırakın İtalya ve İspanya ile rekabet edin' diyor. Ancak bu maliyetlerle onlarla rekabet edemeyiz. Kendi şirketim euro bölgesine ihracatta ilk defa zararına mal satmak durumunda kaldı.


Kaynak: