BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

İki can daha kurtardı

Arkadaş kurbanı olan Fatih Can'ın böbreği ve karaciğeri 2 hastaya nakledildi.

Abone ol

Geçtiğimiz hafta arkadaşı tarafından bıçaklanarak ağır bir şekilde yaralanan Fatih Can'ın beyin ölümünün gerçekleşmesi ile talihsiz gencin organları bazı ailelere umut ışığı oldu. Memorial Hastanesi'nde tedavi altında olan ve böbrek, karaciğer bekleyen 2 kişi, Fatih Can'ın organlarıyla hayata kavuştu.

Operasyonu gerçekleştiren doktorlar ve hasta yakınları Memorial Hastanesi'nde açıklama yaptı. Doç. Dr. Cumhur Kılıç, Fatih Can'ın geçen hafta sonu arkadaşı tararından yaralanmasının ardından hastaneye getirildiği hatırlatarak, "Ona müdahale edildi. Vakanın biraz gecikmiş olması nedeniyle yapılacak bir şey yoktu. Bütün müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşmiş oldu. Fatih Can'ın ailesi son derece fedakar bir şekilde çocuklarının organlarının bağışlanmasına müsaade etti. Aileye teşekkür ederim" dedi.

Hastane masrafları ile ilgili bilgi veren Kılıç, "Belirli bir bütçe uygulama talimatı var. Belirlenmiş bir fiyat var, tabii bir takım masraflar var her hasta ayrı ayrı değerlendirilmektedir. SSK, toplam genel faturanın yüzde 20 ila yüzde 30 arasında kalan kısmını ödüyor. Fatih Can'ın sosyal durumunu bilmiyorum. Fatih çok acil bir şekilde geldi, bütün ekip çalıştı. Çok başarılı bir operasyonla kalbin bütünlüğünü sağladık. Ama geçen sürede beynin hasar görmesi engellenemedi" diye konuştu.
Karaciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Koray Acarlı ise, "Aile büyük bir cesaret gösterip çocuklarının organlarını bağışlayarak bir sürü insana çare oldu. Nasibimize düşeni karaciğer olarak aldı. Türkiye'de Hepatit-B'li yüzlerce hasta var. Bu sorun ancak organ bağışıyla çözüm bulunabiliyor. Ameliyat dün gerçekleşti. Ameliyattan saat 10.30'da çıkabildik. Hastamız şu anda iyi. Organın alınması, hazırlanması, takılması biraz uzun sürüyor. Takma işlemi aşağı yukarı
7 saat sürdü. Tabii ki bu tip büyük ameliyatlar için erken konuşmamak lazım. Şu an için dün organ nakli yapıldı. İnşallah bundan sonra iyi olur diye bekliyoruz. Biz de devamlı organ bağışı hakkında duyurularda bulunuyoruz. Bundan 5 yıl önce Yılmaz ailesinin de muhtemelen böyle bir beklentisi yoktu. Ama birden bire ortaya çıkıyor. Öyle bir noktaya getiriyor ki insanı bir karaciğer lazım oluyor. Bu karaciğer nereden bulunuyor diyorsunuz ama bir an önce bulunacak diye yok. Karaciğer listelerine giren insanlar normalde nakil yapılamazsa yaşama süreleri 1 yıldır" ifadelerini kullandı.

Dr. Acarlı, nakil yapılacak hastayı kimin seçtiği şeklindeki soruya, "Hastaları bakanlık seçmedi. Bakanlığın hasta seçmek gibi bir misyonu olamaz. Hastalar hastaneye müracaat eder. Nakil yapan hastanelerin biraz bekleme yapar, hastanelerin birer bekleme listesi olur, sırayla ameliyatı gerçekleştirirler" yanıtını verdi.
Karaciğer nakli yapılan Ünal Yılmaz'ın kardeşi Engin Yılmaz ise, "Ağabeyimin bu hastalıktan kurtulması bizi çok mutlu etti" derken, kızı Neslihan Yılmaz da, "Öncelikle Fatih'in ailesi, daha sonra hocamız bize dünyaları bağışladı. Başka bir şey diyemiyorum" diyerek duygu dolu anlar yaşadı.

Böbrek naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ali Emin Aydın, "Sözlerime teşekkür ederek başlıyorum. Ülkemizdeki organ bağışı çok düşük, bunu yükseltmemiz gerekiyor. Çünkü bunlar çaresi olan hastalıklar. Hastamızı iyi bir şekilde buradan taburcu etmek istiyoruz. Böbrek nakli olarak ben bu işin bir parçasıyım" dedi.

Son olarak söz alan Ünal Yılmaz ve Mesut Göğüslü, doktorlara teker teker teşekkür ederek, tüm vatandaşları organ bağışına davet etti.