BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Tüzmenden pirinç müjdesi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD'denin pirinç kotasını kaldıracağını açıkladı

Abone ol

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD'den pirinç ithalatı konusunda yaşanan sıkıntıları gidermek için önemli adım attıklarını söyledi.
Resmi temaslarda bulunmak ve Amerikan Türk Konseyi toplantılarına katılmak üzere ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD Ticaret Temsilcisi Rob Portman ile yaptığı görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tüzmen, Portman ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek Türkiye'ye ABD'den pirinç ithalatı konusunda yaşanan sıkıntıları gidermek için önemli adım attıklarını söyledi. Pirinç ithalatı konusunda yaşanan kota sıkıntısının ABD-Türkiye ticaret ilişkilerinde engel oluşturduğunu belirten Tüzmen Türkiye'nin 31 Temmuz 2006 yılından itibaren pirinçte tüm kotaların kaldırılacağını öngören bir mektubu Portman"a sunduğunu belirtti. ABD, Türkiye'nin Amerika'dan pirinç ithalatına kota koyması konusunu Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) gündemine getirerek bu konuda şikayetçi olmuştu.

"31 Temmuz 2006 tarihinden itibaren kotalar artık kullanılmayacak. Resmi mektubu Portman'a sunduk. Böylesi küçük önlemlerin ortadan kalkması önemli" diye konuşan Tüzmen, "Ben sorunun bir problem olmayacağı görüşündeyim. Bu konu bitti" dedi. Tüzmen ABD'nin Türkiye'yi şikayet amacıyla başvurduğu Dünya Ticaret Örgütü paneline hala gidip gitmeyeceğinin kararının ise ABD yönetimi tarafından değerlendirileceğini belirtti. Tüzmen, ABD'li yetkililerle yaptıkları görüşmelerde 2007 WTO toplantılarını Türkiye'de düzenlemek istediklerini ilettiğini ve ayrıca yıllardır yapılmayan Bağdat Fuarı'nın da bu sene Gaziantep'te yapmayı planladıklarını söylediğini belirtti.
Tüzmen gümrüklerde konteyner güvenliği ile uygulamayı İzmir pilot bölge olmak üzere başlatacaklarını ve bu konuda teknik bir heyetin ABD'den Türkiye'ye giderek İzmir'de çalışmalara başlayacaklarını söyledi.