BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,01
ALTIN 2.435,87
HABER /  DÜNYA

Merkelin İran ricası

Almanya Başbakan'ı Merkel, Erdoğan'ı aradı; 'ABD İran'ı vuracak, siz arabulucu olun' dedi

Abone ol
ABD'NİN İran'a yapacağı askeri operasyon tartışmaları sürerken, AB'den gecen salı günü ilginç bir atak geldi...

21 Mart'ta yani salı günü AKP grup toplantısındaki konuşmasını tamamlayan Başbakan Erdoğan, gelen "acil telefon" notu üzerine, basına kapalı bölümüne katılmayarak, makamına geçti. Tam da o saatlerde Merkez Bankası Başkanlığı ile ilgili Köşk'ten "Cumhurbaşkanlığı'nda, Erdem Başçı'nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını öngören bir Bakanlar Kurulu Karar taslağı bulunmamaktadır" açıklaması yapılması nedeniyle kulislere, telefon konuşmasının bu konuyla ilgili olduğu iddiaları yayıldı. Ancak Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'le telefon görüşmesi yapmak için toplantıdan ayrıldığı ortaya çıktı. VATAN, gecen hafta gerçekleşen ancak kamuoyuna duyurulmayan bu diplomasi trafiğinin ayrıntılarına ulaştı. Bir bürokratın çevirmenlik yaptığı 1 saatlik telefon görüşmesinde, Merkel askeri operasyon olasılığından duyduğu rahatsızlığı Erdoğan'a aktardı. Merkel, Türkiye'nin muhtemel operasyonu engelleyebilecek gücü olduğunu söyledi.

'Durum çok ciddi'
Edinilen bilgiye göre, ABD'nin, İran'la ilgili izlediği politikaların değerlendirildiği konuşmada "Önce yaptırımlar uygulanacak" diyen Merkel, İran'ın nükleer silah üretimi nedeniyle BM'nin alacağı yaptırım kararlarını sıraladı. Ve Merkel, "Bu yaptırımlar uygulandıktan sonra askeri operasyon olacak. Sayın Erdoğan, siz bu konuda arabuluculuk yapabilirsiniz, İran'ın durumun ciddiyetinin fark etmesini sağlayabilirsiniz" önerisinde bulundu.

'Kan istemiyoruz'
Merkel'in şok teklifine Başbakan Erdoğan olumlu yanıt verdi. Başbakan, Irak'ta yaşanan gelişmelere atıfta bulunarak, "Bölgede kan ve gözyaşı istemiyoruz. Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazır" diyerek olumlu cevap verdi.