BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,90
HABER /  GÜNCEL

Sağlık karnesi kalkıyor

Sağlık karnesi kalkıyor! Hastane ve eczanede, kredi kartı gibi çipli 'sağlık kartı' kullanacağız

Abone ol

Genel sağlık sigortası ile sağlık karneleri kaldırılarak, yerine kan grubu, önceki tedaviler, kullanılan ilâçlar, alerji, kronik hastalık gibi bilgilere online ulaşmayı sağlayacak "sağlık kartları" kullanılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, genel sağlık sigortası ile sağlık karnelerinin yerine, kredi kartı benzeri "sağlık kartlarının" kullanılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
Kartların biçimi ve ne zaman dağıtılmağa başlanacağı henüz kesinlik kazanmazken, kartların çipli ve fotoğraflı olması tercih edilecek. Kartlarla, kişilerin kan grupları, önceki tedavileri, aldıkları ilâçlar, alerji ya da kronik rahatsızlığı gibi bilgilere online ulaşılabilecek. Ancak, hasta mahremiyeti için sağlık kartlarındaki bilgiler, sağlık kuruluşlarındaki belli birimlerce görülecek şekilde oluşturulacak. Meselâ; bir sağlık kuruluşunun mali birimleri, kişilerin rahatsızlıklarına ilişkin bilgileri göremeyecek.
İlâçlar da herhangi bir kâğıt dolaştırmadan, sağlık kartları aracılığıyla eczanelerden temin edilecek.
Yetkililer, sağlık kartlarının, hasta bilgilerine güvenli ulaşmayı, bürokrasiyi azaltmayı, ilâçtaki suiistimallerin önüne geçmeyi ve hızı sağlayacağını belirttiler. Sağlık karnelerinden sağlık kartlarına bir günde geçilemeyeceğini kaydeden yetkililer, sağlık kartlarının dağıtımı sürerken sağlık karnelerinin kullanımına devam edileceğini kaydettiler.