BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.446,83
HABER /  POLİTİKA

DTPnin talepleri neler?

Partisinin İzmir Konak teşkilatının açılışında konuşan DTP'li Ahmet Türk taleplerinin ne olduğunu açıkladı.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Konak İlçe Başkanlığı açılışı, toplantı ve il kongresi için geldiği İzmir'de, yeni Terörle Mücadele Yasası'nı eleştirerek, "Bu sadece Kürtleri susturma yasasıdır" dedi.
Agora Semti'ndeki DTP Konak İlçe binasının açılışında konuşan Ahmet Türk, hedeflerinin demokratik ve çağdaş bir Türkiye oluşturmak olduğunu ifade ederek, "Ama demokratik çağdaş bir Türkiye için tüm inancımızla, tüm gücümüzle çabalarken, bu ülkede demokrasi istemeyenler, insan haklarını sevmeyenler, özgürlükten yana olmayanlar, statükocu kesimler Kürtleri susturma, demokrasiyi Türkiye Cumhuriyeti'nden kaldırmaya yönelik yeni yeni programlar, projeler, planlar ortaya koyuyor" diye konuştu.
Yarın İzmir'e gelecek olan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı da eleştiren Türk, "Ülkede birlik, dünyada barış" dediğini öne sürerek, şunları söyledi:

"Buradan seslenmek istiyorum; Terörle Mücadele Yasası'nı destekleyerek mi, askerin sopa politikasını destekleyerek mi bu ülkede birlik beraberliği sağlayacağız? Hayır. Bu anlayışla, bu mantıkla birliği, beraberliği, bütünlüğü sağlayamazsınız. Birliği beraberliği sağlayacak olan insanlar, özgürlükten, eşitlikten yana olan insanlar olacaktır"

Terörle Mücadele Yasası'nın bugünlerde TBMM gündemine geleceğini bildiren DTP Eş Başkanı Türk, "Peki bu yasa nedir? Bu yasanın ne PKK ile ne de silahlı eylemlerle hiçbir ilgisi yok. Bu, sadece Kürtleri susturma yasasıdır. Düşünenleri, çizenleri, yazanları, 'Kürt sorunu vardır' diyen insanları susturmaya yönelik ortaya atılmış bir yasadır. Yani bu ülkede 'Şiddete karşıyız, teröre karşıyız' diyen insanlar, aslında demokratik siyasetin önünü kapatıyor. Biz ise bu ülkede demokratik siyasetin önünü açık tutarak sorunların çözülebileceğine inanıyoruz" dedi.
Her zaman silaha ve şiddete karşı çıktıklarını, hiç kimsenin ölmesini, tırnağının bile incinmesini istemediklerini bildiren Türk, son olarak şunları söyledi:
"Bugün bir gerçekle karşı karşıyayız. O gerçek nedir? Özgürlük, özgürce yaşama. Eşitlik talepleri var. Bu, yurttaşınızın sizden talebidir.

Eğer sizler Türkiye'de birliği beraberliği önemsiyorsanız, yurttaşını kazanacak projeler ortaya koymak durumundasınız. Bugün Türkiye'deki Kürtler'in talebi, gerçekten yerine getirilemeyecek talepler değildir. Nedir bu? Kültürünü özgürce geliştirebilme, kimliğini kullanabilme, eğitim hakkını elde edebilme ve Türkiye'de toplumsal barışın sağlanabilmesi için bir genel af talebidir. Bu, Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne zarar vermez. Tam tersine böyle açılımlar olursa, Türkiye'nin birliği, bütünlüğü daha da pekişmiş olur. Biz buna inanıyoruz. Biz bu ülkede binlerce yıl beraber yaşadık. Binlerce yıl beraber yaşamanın azmini, kararlılığını gösteriyoruz. Ama sizler de gerçekten yurttaşınızı kazanacak politikalar üretip, onları kucaklayacak bir anlayış geliştirin. Beklentimiz budur"
DTP Konak İlçe Başkanlığı binasının açılışına çok sayıda partili katılırken, Türk'ün konuşması sırasında zaman zaman "Öcalan siyasi irademizdir" sloganı atıldı ve halaylar çekildi.