BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı sokağa çıkma yasağı isteyecek mi? Bilim Kurulu üyesi Prof. açıkladı

"Yeniden sokağa çıkma yasağını Sağlık Bakanlığı vakalara göre değerlendirecek" diyen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, devam eden aşı çalışmalarıyla ilgili de "Yakın bir zamanda aşı gelmez" ifadesini kullandı.

Abone ol

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Sağlık Bakanlığı değerlendiriyor, ona göre de çıkarımlar yapıyor. Bundan sonra da elbette ki vaka artış hızına göre gerekli değerlendirmeler ve uygulamalar yapılacaktır. Ocak ayının başından beri çalışıyoruz; neler olabilir, neler olmayabilir, hepsini masaya yatırıyoruz. Bu değerlendirmeleri, projeksiyonları Sağlık Bakanlığı'na sunuyoruz." açıklaması yaptı.

"Biz sonuçta tavsiye edici bir Bilim Kurulu'yuz." diyen Prof. Dr. Hasan Tezer, "Bundan sonra ne olacak? Hiç kimse bunun cevabını veremez. Bugün bile önemli. Çünkü vaka ne olacak? Dün iyiydi; ama bugün artışa geçebilir, yarın artışa geçebilir, belki başka bir uygulama gerekebilir. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Yani önümüzde neler olacak. Uygulamaya aldığımız yasaklar, uygulamalar nasıl bir sonuç verecek" diye konuştu.

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının sonuçları 10 gün sonra görülebilecek.

"İki gün evde kaldık rehavetine kapılmamalıyız"

Prof. Tezer, açıklamasını şöyle sürdürdü: İki gün evde kaldık rehavetine kapılmamamız gerekiyor. Bütün uygulamaları, sanki sokağa çıkma yasağı varmış gibi devam ettirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki günler bize yapılan uygulamalar yeterli mi yetersiz mi gösterecek. Ona göre de başka önlemler elbette ki düşünülecektir. Sağlık Bakanlığı değerlendiriyor, ona göre de çıkarımlar yapıyor. Bundan sonra da elbette ki vaka artış hızına göre gerekli değerlendirmeler ve uygulamalar yapılacaktır.

Bilim Kurulu kararlarının Sağlık Bakanlığı'na tavsiye niteliğinde olduğunu vurgulayan Tezer, bu önerilerin Sağlık Bakanlığı ve hükümet tarafından değerlendirildiğini, nasıl ve ne zaman uygulanacağının değerlendirildikten sonra uygulamaya sokulduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla vakalar azalacak mı?

65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruplar için sokağa çıkma yasağının sürdüğünü, ancak diğer grupların 'evde kal' çağrısına uymayabildiğine işaret eden Tezer, havaların ısınmasının vaka sayısına nasıl etki edeceği konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: Dünyadaki gözlemlerinize baktığınız zaman havaların ısınmasıyla birlikte aslında çok fazla vakaların azalmadığını görebiliyorsunuz.

'Havaların ısınmasıyla birlikte vakalar azalacak' diye bir beklenti içerisine girmek doğru değil. Yeni bir virüs bu. O yüzden yine önlemlerimize devam etmemiz gerekiyor. Ama havaların ısınmasıyla birlikte, evlerinin havalandırılması, temasların daha az olacağını düşündüğünüz zaman vaka sayılarının daha az olabileceğini söyleyebilirsiniz. Ama bunu görmeden ve sıkı kurallara uymadan görmek mümkün değil.

"Yakın zamanda bir aşı gelmez"

Bu tür pandemilerde salgını durdurmanın en önemli yolunun aşı olduğuna dikkat çeken Prof. Tezer, sözlerini şöyle tamamladı: Etkili bir aşınız olacak. Toplumunuzun yüzde 80-90'ını aşılayacaksınız ve bu zinciri kıracaksınız. Çünkü bağışıklık sisteminizi uyardığınız ve mikroorganizma sizde hastalık yapamayacağı için, etrafta da hasta sayısı az olacağı için hastalık da kendiliğinden bitecek. 2009'da domuz gribinde yaşadığımız gibi, ancak böyle bir durum yok. Aşı çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam ediyor, Türkiye'de de aşı çalışmaları yapılıyor ama yakın bir zamanda gelecek mi? Gelebileceği konusunda çok umutlu olduğumu söyleyemeyeceğim.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
ABD ve İngiltere diz çöktü! Bu kez ölü sayıları çok yüksek oldu işte son durum
Foto Galeri ABD ve İngiltere diz çöktü! Bu kez ölü sayıları çok yüksek oldu işte son durum Galeriye Gözat