BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  GÜNCEL

Sadece Güneş tutulacak!

Yüzyılın dördüncü tam güneş tutulması 29 Mart günü gerçekleşecek. Korkmayın sadece Güneş tutulacak

Abone ol

Yüzyılın dördüncü tam güneş tutulması 29 Mart günü gerçekleşecek. Ancak, Güneş tutulmasıyla depremin ilişkisi olduğu iddiaları kulaktan kulağa yayılınca Boğaz-içi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü dün bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

Güneş tutulmasından sonra Tokat’ta deprem olacak” iddiaları geniş bir şekilde değerlendirildiği ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun başkanlık yaptığı toplantıya Prof. Dr Niyazi Türkeli, Doç. Dr Atilla Özgüç, Dr. Tamer Akaç ve Dr. Doğan Kalafat da katıldı.

Tam Güneş tutulmasının Afrika ve Asya ülkelerinde de izleneceğini kaydeden Prof. Barbarosoğlu, “Bundan sonraki tutulma 30 Nisan 2060’da gerçekleşecek. Türkiye’de tutulma ilk olarak Antalya’da saat 11.27’de başlayacak. Ordu’da 15:25’te gerçekleşecek.”

BİLİMSEL KİRLİLİK YAPILIYOR

GÜNEŞ tutulması ile deprem olayları arasındaki bağlantı kurulmasını ve bu yönde bazı uzmanların açıklama yapmasını da eleştiren Prof. Gülay Barbarosoğlu, bu toplantıyı yapmaktaki asıl amaçlarının bu gerçeği gözler önüne sermek olduğunu kaydetti. Güneş tutulması ve deprem olgusunun yer ve gök bilimcileri tarafından ortak yürütülen araştırmalarda incelendiğini belirten Gülay Barbarosoğlu, “Yapılan araştırmalarda ne matematiksel ne de istatistiksel bilgilere dayalı somut ilişki bulunamamıştır. Olgunlaşmamış, zayıf bulguları toplumla paylaşma son

derece yanlıştır. Bu konuda yanlış bir ilişki kurmak tamamen bilimsel kirliliktir. Basın mensupları lütfen bu açıklamayı yapan kişileri araştırsınlar” diye konuştu.

Barbarosoğlu, ‘deprem ’ söylentileri üzerine hazırlanan raporu Tokat Valiliği’ne gönderdiklerini belirterek, “Bu raporla halkımız sakinleşeceğine inanıyoruz” dedi.