BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,33
HABER /  EKONOMİ

Merkez’deki kale kavgası

Merkez Bankası’nın üst yönetimindeki atamalar, Ankara’da adeta “Merkez Savaşı”na dönüştü.

Abone ol

Türk ekonomisinin kilit kurumu olan Merkez Bankası’nın üst yönetimindeki atamalar, Ankara’da adeta “Merkez Savaşı”na dönüştü. AK Parti Hükümeti’nin kadrolaşmadığı tek kurum olarak gösterilen Merkez Bankası’nın üst yönetimindeki atamalar, eski yönetim taraftarları ile yeni yönetim taraflarını karşı karşıya getirdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Başçı’nın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanması kararnamesine ilişkin tutumu da bu noktada önem taşıyor. Süreyya Serdengeçti döneminden kalan tek başkan yardımcısı Şükrü Binay da istifasını verdi. Binay’ın istifasıyla birlikte, Serdengeçti’nin üç başkan yardımcısı da istifa etmiş oldu. Bu istifalar nedeniyle, Türk ekonomisinin rotasını belirleyen Para Politikası Kurulu da riske girdi.

PARA KURULU RİSKE GİRDİ

Kurul her ay toplanarak, faiz ve dövizler konusunda kararlar alarak MB’nin para politikasını belirliyor. Kurul yedi kişiden oluşuyor. Kurulda, başkan, dört başkan yardımcısı dışında Durmuş Yılmaz ve Güven Sak görev yapıyor. Kurulun karar alması için beş kişi gerekiyor. Kurul son tabloya göre, “iki istifa etmiş, bir vekaleten atanmış başkan yardımcısı ile yine vekaleten atanmış başkanla” toplanacak. Bu da bir anlamda kilitlenme anlamına geliyor.



Şükrü Binay haziranda gidiyor

1996 yılının mayıs ayında Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanan Şükrü Binay’ın önceki gün verdiği istifa dilekçesinde ilginç bir ayrıntı var. İstifa dilekçesine göre, Şükrü Binay 24 Mart tarihinde izne ayrılıyor. Binay’ın izni 4 Haziran tarihine kadar devam ediyor.

4 Haziran’dan itibaren de Binay, görevden ayrılmış oluyor.

Binay, bu süre içinde 23 Mart’ta yapılacak Para Politikası Kurulu’na da katılabilecek. Ardından da izne ayrılacak ve yaklaşık iki buçuk ay da izinli sayılacak. Bu süre içinde, Şükrü Binay resmi olarak, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olacak.