BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.470,25
HABER /  DÜNYA

Ladini bulamadı ama...

ABD, Afganistan'da Ladin'i bulamadı ama çok zengin petrol ve doğalgaz yatakları buldu!

Abone ol

ABD, 11 Eylül saldırısıyla sarsıldıktan sonra Afganistan'daki Taliban rejimini ve El Kaide'yi hedef alarak 7 Ekim 2001'de 'Kalıcı Özgürlük Operasyonu'na başladı. Amerikan B2 bombardıman uçakları Taliban mevzilerini vurduğu sırada ABD Başkanı George Bush, "Afgan halkını baskıcı rejimden kurtararak bölgeye demokrasi ve özgürlük getireceğiz" demişti. Harekatın ilk günlerinde 3 bin 500 Afgan sivil can verdi. Taliban devrildikten sonra ise "özgürlük" adına savaşan Amerikan askerleri, 11 Eylül'ün sorumlusu olan El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in peşine düştü. Aradan 4.5 yıl geçmesine rağmen Suudi Arabistanlı teröristi yakalamaya yönelik tek bir başarılı girişim olmaması ABD'yi yıldırmadı. Çünkü diğer taraftan Afganistan'da önemli "gelişmeler" kaydediyordu.

"Üç yılda çıkarılacak"
ABD Ticaret ve Kalkınma Bakanlığı'nın finansmanıyla ülkede petrol rezervi arayışlarına koyulan Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin (USGS) 4 yıllık araştırmaları sonuç verdi. Önceki gün ülkenin kuzeybatısında zengin petrol ve doğalgaz rezervleri bulunduğu açıklandı. USGS, Amu Darya bölgesinde 1.6 milyar varillik petrol ve 445 milyar metreküplük doğalgaz bulunduğunu duyurdu.

Bu oranın ilk tahminlerin yaklaşık 18 katı olduğu vurgulandı. Uluslararası piyasalarda petrolün 62-64 dolar fiyat aralığında olduğu gözönünde bulundurulursa Afganistan'ın yeni rezervlerinden 100 milyar dolarlık petrol çıkarılması bekleniyor. İthalatçı konumundaki Türkiye'nin doğalgaz alış fiyatının temel alınması durumunda Afganistan'ın yeni doğalgaz kaynağının değeri 111 milyar doları aşıyor. Afganistan'a yıllık 1.1 milyar dolar insani yardım yapan ABD'nin bölgedeki askeri operasyonlar için harcadığı aylık maliyet ise 800 milyon dolarla sınırlı... Petrol bulunması ABD yanlısı Hamid Karzai yönetimini de sevindirdi. Afganistan'ın ABD Büyükelçisi Said Tayyip Cevad, "Şirketler 3 yıl içinde petrol üretimine başlayabilir. Bu bizim için çok önemli bir gelişme" diye konuştu.

Vatan