BIST 10.654
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.428,06
HABER /  DÜNYA

ABDden belgeli yayın

ABD yönetimi, Irak savaşı sırasında toplanan istihbaratın yer aldığı bazı gizli belgeleri yayınladı.

Abone ol

Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı John Negroponte'nin talimatıyla Pentagon'un internet sitesinde dün gece yayınlanan gizli belgeler, Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in, 11 Eylül saldırılarından sonra 3 bin Iraklı ve Suudinin Amerikan askerleriyle savaşmak için Afganistan'a gayri resmi ziyaretlerde bulunduğu yönündeki söylentileri soruşturduğunu gösteriyor.

Belgelerden birinde de, Iraklı istihbarat yetkililerinin, 2002 yılında El Kaide üyelerinin Irak'ta olduğundan şüphelendiğini ortaya koyuyor. Belgede, istihbarat yetkililerinin daha sonraki yazışmalarının, Irak'ta El Kaide ile bağlantılı terörist bir örgütün varlığını doğruladığı kaydedilirken, resim ve isimlere de yer veriliyor.

İngilizceye çevrilen 17 Ağustos 2002 tarihli belgelerden birine göre ise Iraklı bir istihbarat yetkilisi, ülkedeki casuslardan, Ebu Musab Zerkavi ve adı açıklanmayan, ancak fotoğrafı görülen bir kişiye dikkat etmelerini istiyor.
Yetkili, Zerkavi ve söz konusu kişinin Irak'ta olabileceği yönünde haberlerin geldiğini ve tetikte olmaları gerektiğini belirtirken, casuslar Zerkavi ve diğer kişinin ülkede bulunduğuna ilişkin kanıt olmadığını bildiriyor.

Saddam rejiminin, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılı Mart ayından önce kitle imha silahları ve El Kaide gibi tartışmalı konular hakkında ne düşündüğünün halka duyurulmasını amaçlayan gizli belgelerin yayınlanmasının süreceği belirtiliyor.