BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.425,49
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan dikkat çeken Gezi açıklaması

7 gündür devam eden Taksim Gezi Parkı protestoları Rusya ve ABD'nin olaylara farklı bakış açılarını ortaya çıkardı.

Abone ol

Taksim Gezi Parkı olaylarına Rusya ve ABD farklı bakıyor. Gü kullananlarla ilgili soruşturma isteyen ABD, "kaygılıyız" açıklamasını yaptı. Rusya ise "iç mesele" diyerek olaylara karışmadı. 

ABD'nin Türkiye için seyahat uyarısı

ABD Dışışleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan “bilgilendirme metninde”, “Türkiye'de seyahat edenler veya bu ülkede yaşayanlar olası şiddet olaylarına karşı tetikte olmalıdır. ABD vatandaşlarına gösterilerden ve büyük mitinglerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Barışçıl amaçlı gösteriler bile çatışmaya ve şiddet olaylarına dönüşebilir” denildi.

Bilindiği gibi iki ülke Arap Baharı ile birlikte Ortadoğu meselelerinde farklı pozisyonlarda yer aldılar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 'in basın sözcüsü Dmitri Peskov, Taksim Gezi Parkı başta olmak üzere Türkiye'de yaşanan protesto olaylarının kesinlikle Türkiye'nin iç meselesi olduğunu vurguladı.

"BÖLGESEL KONULARDA ORTAĞIMIZ"

Rusya'nın uydu üzerinden yayın yapan Dojd (Yağmur) televizyon kanalına özel konuşan Peskov Türkiye'deki protesto gösterilerinin sorulması üzerine, "Hayır, biz bunu hiç bir şekilde yorumlayamayız. Bu Türkiye'nin iç meselesi. Türkiye bizim en yakın komşumuz, bölgesel konularda ortağımız. 

SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ

Türkiye ile geniş ekonomik ve yatırım ilişkilerimiz bulunmakta ve dolayısıyla biz kesinlikle istikrarlı şekilde gelişen Türkiye'den yanayız. Bu durum, kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti'nin iç meselesi. Bunun için hiç bir görüşme gerekmiyor ve gerekmesi söz konusu bile olamaz." değerlendirmesinde bulundu.abd.20130604083417.jpg

PUTİN'İN HABERİ VAR

Muhabirin, "Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'de yaşananlardan haberi var mı?" sorusuna Peskov, "Tabii ki" yanıtını verdi.

MERKEL TARAFLARI İTİDALE ÇAĞIRDI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gezi Parkı’na ilişkin protestoları değerlendirirken, hukuk devleti anlayışının, güvenlik makamlarının her zaman orantılı ve uygun hareket etmesini gerektirdiğini belirterek, tarafları itidale çağırdı.

Aynı saatlerde Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da vatandaşlara, "Türkiye'de gösterilerin yapıldığı yerlerden ve kalabalık gruplardan uzak durun" uyarısı yapıldı.