BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,00
HABER /  GÜNCEL

İzmir'de Gezi bilançosu ağır oldu

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili protestoların ardından çeşitli açıklamalar yapıldı.

Abone ol

İzmir'de 3 günün sonunda 31 banka, 42 iş yeri, 12 otomobil, 11 belediye otobüsü, 1 resmi kurum binası zarar gördü.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile İzmir Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, İzmir'e geçtiğimiz cuma günü geldiğini hatırlatarak, 31 Mayıs - 2 Haziran tarihlerinde kentte istenmeyen olayların yaşandığını kaydetti.

Eylemcilerin sosyal medya üzerinden örgütlendiğini belirten Toprak, eylemlerin ilk gününde Gündoğdu ve Cumhuriyet Meydanı'nda 10 bin kişinin, ikinci günde yaklaşık 35 bin kişinin, üçüncü günde ise 5 bin kişinin toplandığını ifade ederek, "Gündoğdu ve Cumhuriyet Meydanı gibi demokratik tepkilere açık alanlarda yapılan eylemlere polisin herhangi bir müdahalesi olmamıştır. Meydandan dağılanların ara sokaklarda başka gruplarla birleşmesinin ardından şiddet görüntüleri ve kamu ile özel kişilere ait mallarda hasar oluşmasıyla, kanunun emrettiği ölçüler içerisinde önleyici karşılık verildi" diye konuştu.

Meydanlardaki eylemlerin herhangi bir tahrik unsuru olmadan, karşılıklı anlayış içinde yapıldığını ifade eden Toprak, "Gündoğdu ve Cumhuriyet Meydanı gibi eylemler için yasal olarak belirlenen alanlarda, hiç bir şekilde gaz kullanılmamıştır. Ara sokaklarda çevreye, esnafa, araçlara ve kamu kurumlarına zarar verme başlandığı an, devlet olmanın gereği olarak müdahalede bulunulmuştur" ifadelerini kullandı.

İlk gün yapılan eylemlerde 97 kişinin gözaltına alındığını, 10 güvenlik görevlisinin yaralandığını bildiren Toprak, ikinci günde ise 197 kişinin gözaltına alındığını, 24 banka, 17 işyeri, bir resmi kurum, 8 belediye otobüsü ve 4 ambulansa zarar verildiğini ifade ederek, "3 gün sonunda 368 eylemci gözaltına alındı. 1'i ağır 32 polis yaralandı. 31 banka, 42 iş yeri, 12 otomobil, 11 belediye otobüsü, 1 resmi kurum binası zarar gördü. Zarar gören araçlardan 4' ambulans" dedi.