BIST 9.731
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.432,40
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da sert müdahale FLAŞ

Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto için Ankara'nın farklı semtlerinde toplanan gruplara polis müdahale etti.

Abone ol

İNTERNETHABER- Olayları protesto eden bir grup, akşam saatlerinden itibaren Tunalı Hilmi Caddesi'nde toplanmaya başladı. Kızılay'daki diğer gruplarla birleşmek için yürüyüşe geçen göstericilere Kennedy Caddesi civarında polis müdahalede bulundu.

Tazyikli su ve gaz bombasının yanı sıra Ankara'da polis plastik mermi kullanmaya başladı.

OTOBÜSLER TAHRİP EDİLDİ

Kızılay Meydanı'nda toplanmak isteyen grup, polisin biber gazıyla yaptığı müdahalenin ardından Sıhhıye, Ziya Gökalp Caddesi ve GMK Bulvarı istikametine çekildi. Mithatpaşa Köprüsü altında polise taş atan gruptakileri, güvenlik güçleri panzerden gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından eylemciler, sokak aralarında barikat kurdu, iki belediye otobüsünü tahrip etti.

Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan grup ise kaldırımları kırıp polise taş attı. Polisin müdahalesinin ardından Sıhhıye istikametine kaçan göstericiler, Zafer Çarşısı önünde polisle çatıştı. Polis, bu gruba da gaz bombasıyla müdahale etti.

b.20130603192951.jpg

Polisin attığı gazdan çok sayıda gösterici ve vatandaş etkilendi. Gösterileri takip eden gazeteciler Sertaç Koç vücuduna isabet eden biber gazı fişeği, Barış Oral ise taşla yaralandı.

ODTÜ'den Ak Parti Genel Merkezine yürümek isteyen öğrenci grubuna da polis müdahale etti. Çukurambar semtinde polise taş ve şişe atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdi. Gruptakilerden bazıları Kanal 24 ile Star gazetesinin binasına saldırdı. Binanın camlarını kıran göstericilere polis müdahale etti. Bu arada evlerin balkonlarına çıkan mahalle sakinleri de tencere çalarak göstericilere destek verdi.

Bugün Kızılay'daki eylemlerde 30 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

EMNİYET’TE GÖZALTI NÖBETİ

Göstericiler bugün de sabahtan itibaren yine Kızılay bölgesinde toplanmak istedi. Başbakanlık, Meclis ve Genelkurmay’ın bulunduğu bölgeye polis barikat kurarak, göstericileri bu alanlara sokmadı. Kızılay’a çıkan ara yollarda toplanan göstericilere polis anında müdahale etti. Biber gazı ve tazyikli suyla eylemcileri püskürtmeye çalışan polis, gözaltılara da devam etti. Gözaltına alınan 700 gösterici, belediye otobüsleriyle Ankara Emniyeti’ne götürüldü ve buradaki spor salonuna konuldu. Salonda yer kalmayınca bazı göstericiler belediye otobüsleri içinde bekletildi. Göstericilerin aileleri de Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün önüne gelerek çocukları ve yakınlarından haber almayı bekledi. Ankara Barosu avukatları da emniyete gelerek gözaltılarla ilgili bilgi aldı. Sağlık kontrolünden geçirilen bazı göstericilerin emniyetteki sorgusunun sürdüğü ifade edildi.

TOMA VE KİRPİLER ALANDA

Gösterilerin dördüncü gününde polise jandarma ve özel harekat birliklerinden de destek geldi. Jandarma TOMA’ları dün sabah Kızılay Meydanı’ndaki göstericilere müdahalede bulundu. Özel harekat polisleri de Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı önünde güvenlik önlemleri aldı. Asker ve özel harekatın daha çok doğu ve güneydoğuda kullandığı Kirpiler de ilk kez başkent meydanlarında göstericilere karşı kullanıldı. Kirpilerden eylemcilere yoğun miktarda gaz sıkılması dikkat çekti. Olaylar nedeniyle hafta sonunda askerlerin çarşı izinlerinin iptal edildiği de bildirildi.

POLİSE GAZ TAKVİYESİ

Başkent polisinin gaz stokları azalınca çevre illerden takviye istendi. Bunun yanı sıra Van, Diyarbakır, Erzurum ve Çorum emniyetinden ise takviye polis gücü sağlandı. CHP milletvekilleri, meydanlara gelerek göstericilere “İşyerlerine taş atmayın, araçları yakmayın” uyarısında bulundu. Milletvekilleri polislerle de konuşarak müdahalede aşırıya kaçılmaması çağrısı yaptı. Gösterilerin sürdüğü Kızılay’da işyerleri ve banka şubeleri kepenk kapattı. Kızılay’a gelen trafik kesildi. Metro seferleri aksadı.

BARODAN ACİL ÇAĞRI

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras, gösterilerin başladığı günden beri emniyet ve savcılıktan bilgi akışının sağlanmadığını belirterek, “İnsanlar tedirgin, çocuklarından haber alamayan aileler var. Gözaltındalar mı, yaralılar mı, öldüler mi bilmiyorlar. Bize başvuruyorlar, bu konuda biz de ne emniyetten ne savcılıktan bilgi alıyoruz. Eğer bilgi akışı sağlanamazsa baro yönetimine olağanüstü çağrı yapmak zorunda kalacağız” dedi.

GAZETECİ DE YARALANDI

Gösterilerde 170 kişinin yaralandığı ve çok sayıda hastanede tıbbi müdahalenin devam ettiği bildirildi. Yaralılardan 3’ünün durumunun kritik olduğu belirtildi. Dünkü gösterilerde basına da tepki vardı. Göstericilerin attığı taşlar sonucu Habertürk Muhabiri Bedirhan Özyiğit başından yaralandı. Hacettepe Hastanesi’ne kaldırılan Özyiğit’in hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi.

ODTÜ’LÜLERE MÜDAHALE

Dün öğle saatlerinde ODTÜ’de toplanan yaklaşık bin kişi, Eskişehir Yolu’ndan Ak Parti Genel Merkezi’ne doğru yürümek istedi. Eskişehir Yolu üzerinde barikat kuran polis, 10 dakika sonra gruba gazla müdahale etti. Göstericilerden bazıları ODTÜ’ye geri dönerken bazıları da Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tesislerinin içine kaçtı.