BIST 10.278
DOLAR 32,22
EURO 34,71
ALTIN 2.448,03
HABER /  DÜNYA

ABD'den Gezi açıklaması: Kaygılıyız!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 7 gündür devam eden Gezi Parkı protestolarına ilişkin açıklama yaptı

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry , Gezi Parkı protestolarına müdahale eden polislerin aşırı güç kullandığı yönündeki haberlerden dolayı ABD 'nin kaygılı olduğunu belirterek Türkiye'deki tüm taraflara provokasyondan kaçınma çağrısı yaptı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Kerry, ABD'nin Türkiye'de aşırı güç kullanımı olduğu yönündeki haberlerden dolayı kaygılı olduğunu belirtti.

Kerry, tüm taraflara provokatif eylemlerden kaçınmaları için çağrı yaparken, güç kullanımıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılacağını ümit ettiğini de söyledi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı, "ABD barışçıl gösteriler de dahil ifade özgürlüğü hakkını savunmaktadır" dedi.

MERKEL'DEN DE AÇIKLAMA VAR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve ülke geneline yayılan hükümeti protesto gösterileriyle ilgili açıklamasını hükümet sözcüsü aracılığıyla yaptı. DW’nin haberine göre, hükümet sözcüsü Steffen Seibert düşüncenin özgürce ifadesi ve toplanma özgürlüğünün demokratik düzende temel hak olduğunu belirterek, "Hukuk devleti anlayışı, güvenlik makamlarının her zaman orantılı ve uygun hareket etmesini gerektirir" dedi. Tüm tarafları itidale çağıran Alman hükümet sözcüsü şu an ‘gerilimin düşürülmesi ve diyalog zamanı’ olduğunu söyledi.

Aynı saatlerde Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da vatandaşlara, "Türkiye'de gösterilerin yapıldığı yerlerden ve kalabalık gruplardan uzak durun" uyarısı yapıldı.

RUSYA NE DEDİ?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 'in basın sözcüsü Dmitri Peskov, Taksim Gezi Parkı başta olmak üzere Türkiye'de yaşanan protesto olaylarının kesinlikle Türkiye'nin iç meselesi olduğunu vurguladı.

Rusya'nın uydu üzerinden yayın yapan Dojd (Yağmur) televizyon kanalına özel konuşan Peskov Türkiye'deki protesto gösterilerinin sorulması üzerine, "Hayır, biz bunu hiç bir şekilde yorumlayamayız. Bu Türkiye'nin iç meselesi. Türkiye bizim en yakın komşumuz, bölgesel konularda ortağımız. Türkiye ile geniş ekonomik ve yatırım ilişkilerimiz bulunmakta ve dolayısıyla biz kesinlikle istikrarlı şekilde gelişen Türkiye'den yanayız. Bu durum, kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti'nin iç meselesi. Bunun için hiç bir görüşme gerekmiyor ve gerekmesi söz konusu bile olamaz." değerlendirmesinde bulundu.