BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Reyting sistemine neşter

Basın Konseyi medya gruplarının reyting oyununa el attı. Konsey sistem hakkında rapor hazırlayacak.

Abone ol

Basın Konseyi, gazetelerin kendi gruplarındaki televizyonların reytinglerini yüksek gösterdiği iddiaları ve reyting sistemi hakkında rapor hazırlanmasına karar verdi. Basın Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Hürriyet Gazetesinin 10 Mart 2006 tarihli nüshasında yayınlanan ''Gümüş Yine Zirvede'' başlıklı haberde, ''Kanal D'de yayınlanmakta olan 'Gümüş' isimli dizinin izlenme rekoru kırdığı, dizinin çarşamba akşamı Türkiye'yi ekran başına kitlediği, dizinin A/B sosyo ekonomik statüde 9.1 reyting ve yüzde 23.2 izlenme payı ile birinci olduğu, Kanal D'nin aynı günü A/B SES tüm gün ve A/B SES Prime Time'da günün en çok izlenen televizyon kanalı olduğu yolunda'' ifadelere yer verildiği belirtildi.


Açıklamada, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Aybay'ın Basın Konseyine yaptığı başvuruda, ''haberi yayınlayan Hürriyet Gazetesinin, Kanal D'nin içinde bulunduğu Doğan Medya Grubuna bağlı olduğunu hatırlattığı ve gazetenin Kanal D'nin gizli reklamını yapıp yapmadığının araştırılması ile ayrıca Türkiye'de uygulanan reyting ölçme sisteminin objektif olmadığını belirterek bu konuda Basın Konseyi tarafından bir çalışma yapılmasını'' istediği kaydedildi.

Hürriyet Gazetesi vekili avukat Nilgün Özçelik'in Basın Konseyine gönderdiği cevabında, ''Haberin tüm televizyonların kullandığı izlenme oranı ölçümüne dayandığını, reyting verilerini haber yapmanın normal habercilik olduğunu, dolayısıyla haberin gizli reklam içerdiği iddiasının tamamen asılsız ve dayanaktan yoksun olduğunu belirttiği'' ifade edilen açıklamada, Basın Konseyi Yüksek Kurulunun (BKYK) konuyu ele aldığı belirtilerek, şöyle denildi:

''BKYK, haberde, Prof. Dr. Aydın Aybay'ın başvurusunun, basındaki bir sorunu dile getirdiği, gazetelerin aynı grupta yer alan televizyonların gizli reklamını yaptığı, gazetelerin kendi gruplarındaki televizyonların reytinglerini yüksek gösterdiği ve Türkiye'de uygulanan reyting sisteminin objektiflikten uzak olduğu iddiasının dikkate alınması gerektiği, Aybay'ın bu konuyu Basın Konseyi Yüksek Kurulunun gündemine taşımasının yararlı bulunduğu gerekçesiyle, başvurunun, bu konuda bir araştırma yapılması için gündemden çıkarılmasına ve Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi Haluk Şahin tarafından bu konuda bir rapor hazırlanarak Yüksek Kurulda değerlendirilmesine oybirliği ile karar vermiştir.''