BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Rant için deprem tellallığı

Deprem kaygısı ranta çevrildi. Profesörlerin para ve çıkar kavgası ayyuka çıktı.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un rant için deprem tellallığı ile suçladığı meslektaşları iddialarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Nuriye Akman'a konuşan Prof. Üşümezsoy, Zaman'da yer alan röportajında, İstanbul'da deprem paniğini körükleyen meslektaşlarının yaşam şartlarındaki değişikliğe ve yükselişe dikkat çekmişti. Üşümezsoy dün, Akşam gazetesinde yer alan haberde de bu iddialarını sürdürdü. Bazı meslektaşlarının yapı projeleri, inşaat firmaları ve emlak piyasası ile ilişkileri olduğunu öne sürerek şöyle dedi: "Bu işten çıkar sağlamayan ben, Oğuz Gündoğdu, Ülben Ezen ve birkaç kişi daha var. Ama, sürekli deprem projeleri ile gündeme gelen, 'gemi getirelim, zemin etütleri yapalım' diyenler projeler satmış, şirketler kurmuştur."
Prof. Üşümezsoy'un 'Bizim şirketin evleri 10'luk depreme dayanır, bunu alın' deme noktasına geldi' diye eleştirdiği Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Ahmet Mete Işıkara bu tartışmalarda yer almak istemediğini belirterek görüş vermedi. Kamuoyunda 'Deprem Dede' olarak bilinen Işıkara, 17 işadamının ortak olduğu bir yapı şirketine danışmanlık yapıyor. Işıkara'nın danışmanlığı projenin birinci ve ikinci etap konutlarının kısa sürede satılmasını sağlamıştı.

Şener Üşümezsoy, Prof. Dr. Naci Görür'ü de tutarsız açıklamalar yapmak ve kimi çalışmaları kamouyundan gizlemekle suçluyordu. "Bilimi arkanıza alıp, basını da kullanarak kazanca dönüştürmek bilimsel ahlaka uymaz." diyen Üşümezsoy'a Naci Görür'ün cevabı, 'Kimseyle polemiğe girmek istemiyorum.' oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, deprem araştırmalarının magazinel bir konu olmadığını söyledi. Görür, konu ile ciddi boyutta uğraşan insanları yıpratmamak gerektiğini sözlerine ekledi.Üşümezsoy'un, 'tüm yanlış açıklamaların kaynağı' olarak gördüğü Ulusal Deprem Konseyi'nin Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Üşümezsoy'un, "İstanbul'u yerle bir edecek deprem beklemiyorum." açıklamasının aksine, ulusal ve uluslararası araştırmalara göre İstanbul'un güney kıyılarında ve Adalar'da sorunlu yapıları 9 ila 10 şiddetinde etkileyecek bir depremin meydana geleceğini savundu.

Prof. Üşümezsoy, "Kıyılar yıkılacak diye rant topluyorlardı. Sonradan bakıyorsunuz, en çok tsunami diyen papyonlu arkadaşımızın orada şirketi olduğu ortaya çıktı." diyerek gayrimenkul sektörüne giren Prof. Dr. Celal Şengör'ü suçlamıştı. İddialarla ilgili ulaşmaya çalıştığımız Şengör, tüm aramalarımıza geri dönüş yapmadı. Celal Şengör, "Marmara fayının, yarım yüzyıl içinde maksimum 7,6 büyüklüğünde deprem üretme ihtimali yüzde 70. İstanbul'un güneyini etkiler ve tsunami tehlikesi yaratır." görüşünü dillendiriyor.

Haber: Çağrı Çobanoğlu
Kaynak: www.zaman.com.tr