BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.436,32
HABER /  GÜNCEL

Çinliler sonunda bunu da yaptı

'Taklit merkezi' Çin bu kez pub'ı, kilisesi, evleri ve Churchill heykeliyle bir İngiliz kasabası yarattı

Abone ol

Çantadan otomobile ünlü tasarımcıların imitasyonlarıyla sahte marka merkezi haline gelen Çin, taklit ürün yelpazesine yepyeni bir parça ekledi: Bir İngiliz kasabası!

Şanghay'a bir saat uzaklıktaki Songjiang'da kurulan Thames kasabası; pub'ı, 'fish and chips' (balık ve patates) restoranı, neogotik kilisesi, Viktoryen tarzı evleri ve hatta Winston Churchill'in bronz heykeliyle aslına uygun küçük bir İngiliz kasa-bası. Beş girişimcinin eseri olan kasabanın ortaklarından Shanghai Henghe emlak şirketi yöneticisi James Ho, evlerin Britanya'dakilerin tamamen aynısı olmasını istediğini anlatıyor. Yaklaşık 10 bin kişi barındıracağı düşünülen kasaba, 635 milyon dolara (920 milyon YTL civarı) mal olmuş. Tamamı satılan evlerin fiyatıysa 381 bin dolardan (550 bin YTL) başlıyor. Burası şimdilik koşturmaca ve kalabalıktan uzakta. Çok az kişi yeni evlerine taşınmış, birçok dükkân henüz işe koyulmamış.


'Dükkânım kopyalanmış'
'Gerçek Britanya'daysa imitasyon kasabadan rahatsız olanlar var. Dorset'te bir pub ve 'fish and chips' restoranı işleten Gail Caddy, Thames'deki dükkânların, kendi işletmelerinin kopyası olduğunu söylüyor. Rock Point Inn ve Cob Gate Fish Bar adlı dükkânlarının Çin'deki taklitlerini gazetede gören Caddy çok sinirli. Projeyi tasarlayan Britanya'daki Atkins Shanghai adlı ajanstan Paul Rice ise işletmelerin özellikle kopyalanmadığını, ortada yanlış anlama olabileceğini savunuyor.

REUTERS