BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Ecevitin içinde kalan iki ukte

İşte yarım asırdır siyasette olan Ecevit'i en çok üzen şey ve için ukte kalan 2 proje

Abone ol

Yarım asra sığdırdığı siyaset yolculuğunda başarı, hezimet, hüzün gibi birçok duyguyu yaşayan Ecevit'i en fazla üzen şey ne 'solda birlik' ne de başka bir projeydi. Ecevit, sadece iki projeyi gerçekleştiremediği için üzülüyordu. Bunlar, yaygınlaşamayan Köy-Kent Projesi ile hayat arkadaşı Rahşan Hanım'ın memleketi Şebinkarahisar'ı il yapamamasıydı.

Ecevit'e 3 Kasım seçimleri sonrası sıkça yaptığım görüşmelerin birinde sordum: "50 yıla yakın zamandır siyasettesiniz. İçinizde hiç ukde kaldı mı? Şimdi imkanınız olsa neyi yapardınız?" Bu soru Ecevit'i hüzünlendirdi. Demli çayından bir yudum çektikten sonra anlatmaya başladı. Önce kendisiyle özdeş hale gelen Köy-Kent'lere değindi. Bu projenin Türkiye geneline yaygınlaşmamasından duyduğu üzüntüyü paylaştı. Ecevit'in başbakanlığı döneminde Ordu'nun Mesudiye ilçesinde pilot bir uygulama yapılmıştı. Köy-Kent'liler 3 Kasım'daki tercihleri ile kendilerine devlet imkanlarını seferber eden Ecevit'i şaşırttı. Seçimlerde Köy-Kent'lilerin oyu AK Parti'ye aktı. 4 bin seçmenin sadece 4 tanesi DSP'ye oy verdi. Ecevit, bu sonuca bir anlam veremediğini söylüyordu.

Rahşan Hanım, Bülent Ecevit için sadece bir eş değil aynı zamanda siyaset yoldaşı oldu. Ecevit, eşine olan sevgisini Türkiye'nin idarî yapısını etkileyecek bir girişime bile dönüştürdü. Başbakanlık yaptığı DSP-MHP-ANAP hükümetinin yaşadığı krizlerden birisi de bu oldu. Ecevit, Rahşan Hanım'a ve 'eniştesi' olduğu Şebinkarahisar'a olan muhabbetini hükümetin son dönemlerinde bir liderler zirvesinin gündemine taşıdı. Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz bu teklife soğuk yaklaştı. Yine de keskin bir 'hayır' demediler; ancak bakanları aracılığı ile kararnameye geçit vermediler.


Haber:Ömer Şahin
Kaynak: www.zaman.com.tr