BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.426,78
HABER /  GÜNCEL

Ponzi sistemi nedir Ponzi ne demek ünlülerin kabusu

Ponzi sistemi nedir araştırması gün geçtikçe artıyor. Saadet Zinciri olarak da anlandırılan ponzi sistemi son günlerde ünlülerin kabusu. Birçok ünlü ponzi sistemiyle parasını kaybetti. Babil dizisinin de konusu olan ponzi sistemi hakkında merak edilenler...

Abone ol

Ponzi sistemi nedir, ponzi ne demek araştırması son günlerin konusu. Babil dizisinde de sık sık geçen ve dizinin konusu olan ponzi sistemi şu günlerde ünlülerin de kabusu. Son olarak Burcu Kıratlı'nın parasını kaybettiği ponzi sistemi saadet zinciri olarak da biliniyor. 

Tarihte bilinen ilk ponzi oyunu, bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında yapılmıştır. Bu sistem ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Ponzi Sisteminin ne olduğu merak ediliyor. Saadet Zincirinin atası Charles Ponzi kimdir? Babil dizisinde yer alan konu ile ilgili araştırmalar hızlandı İzleyiciler Halit Ergenç’in hayat verdiği karakterin konuyu ele almasının ardından sistemi merak etmeye başladılar. Bu sisteme adını veren Charles Ponzi ile ilgili merak edilenler haberimizde sizlerle.

PONZİ SİSTEMİ NEDİR?

Ponzi Sistemi ya da Ponzi Düzeni, (İngilizce: Ponzi Scheme), yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.

İktisadi olarak iyi konumda olan bir ülkede faiz oranları oldukça düşüktür. Bu bir nedenle fona ihtiyacı olan kişiler için ucuz borçlanma demek olduğu kadar birikimlerini değerlendirmek için faiz geliri talep edenler için de düşük kazanç demektir. İşte bu noktada kişi, finansal kurumların vaadettiğinden daha fazla faiz getirisi önererek yatırımcı kazanmaya çalışır. Örneğin ülkedeki faiz oranı %3 ise Ponzi Oyunu oynayan kişi yatırımcılara %10 faiz önerir. Ardından %10 faiz getirisi vaadettiği kişilerin parasını ödemek için yeni yatırımcılara %11 faiz önerir. Aynı şekilde %11 faiz önerdiği kişilerin parasını ödemek için yatırımcılara daha yüksek faiz önerir. Bu döngü sayesinde -ülkede finansal istikrar sürdüğü sürece- hem oyunu oynayan kişi hem de yatırımcılar kazanmış olur

Tarihte bilinen ilk ponzi oyunu, bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Ponzi, bu oyun sayesinde kısa sürece 10.000 yatırımcıyı posta pullarını kullanarak bir arbitraj karı elde ettiğine inandırmış; ancak aslında ortada olmayan bu karlar nedeniyle oyun daha fazla sürdürülememiş ve sistem kısa sürede çökmüştür.

CHARLES PONZİ KİMDİR?

Charles Ponzi (3 Mart 1882 Lugo, İtalya - 18 Ocak 1949 Rio de Janeiro, Brezilya), İtalyan iş adamı ve dolandırıcı. Ponzi 1903 yılında ABD'ye taşınmış olup kurduğu ponzi oyunu ile ABD tarihinin en ünlü dolandırıcılarından biri olmuştur. Charles Ponci, Carlo ve Charles P. Bianchi adlarıyla bilinmekteydi.