BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.394,98
HABER /  GÜNCEL

Polisler imdat diyor

Gazeteler polislerin cinnet ve intihar haberleri ile dolu. Şimdi herkes birbirine şu soruyu soruyor.

Abone ol

Polislere neler oluyor? Herkes bu sorunun cevabını arıyor. Adana'daki bu cinnet vakası ne ilkti ne de sondu. Zaman zaman ajanslara düşen bu tür haberler gündemin yoğunlugğu arasında kaybolup gitti. Ne zaman ki kredi kartları faciası ortaya çıktı, polislerin vahim durumu da acı bir gerçek olarak yüzümüze çarptı. 

Stres ve gelecetk kaygısını hepimiz yaşıyoruz. Bu polislik mesleğinde daha zirveye tırmanıyor. Ağır koşullarda çalışan emniyet mensupları kriz durumunda çıkış bulamıyorlar. Son çare olarak intiharı seçiyorlar

Cinnet geçirip kendini ve ailesini yok eden emniyet müdürü aslında varolan bir yarayı tekrar gündeme getirdi. Yoğun çalışma temposu içinde bunalan ve göreceli olarak düşük maaş alan emniyet mensupları ölümü seçiyor.

DANIŞMAN HİZMETİ VAR AMA

81 il emniyet müdürlüğü, 25 polis meslek yüksek okulu, 4 polis eğitim merkezi, 2 polis koleji, Polis Akademisi Başkanlığı ve merkezde Personel Daire Başkanlığı bünyesinde olmak üzere toplam 114 birimde yapılanmış olan Rehberlik ve Danışma Büro Amirlikleri'nde (RDBA) 42 psikolog ve psikolojik danışman yer alıyor.
Personelin sorunlarını tespit etmek ve bu sorunların ''kendisine ve çevresine zarar vermek, intihara teşebbüs ve intihar'' gibi daha vahim sonuçlara sebebiyet vermeden önce belirlenerek çözüm sürecinde kendilerine yardımcı olmak ve rehabilitasyonunun sağlanarak yeniden ve sağlıklı bir şekilde teşkilata kazandırılmasını amaçlayan RDBA'da fakültelerin psikoloji ve psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun kişiler görevlendiriliyor. Bu çerçevede, il emniyet müdürlüklerinde 14, polis meslek yüksek okullarında 17, polis eğitim merkezlerinde 4, Polis Akademisi Başkanlığı'nda 3, Ankara Polis Koleji Müdürlüğü'nde 2 ve Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı'nda 2 olmak üzere toplam 42 psikolog/psikolojik danışman görev yapıyor.

Bu danışmanlar soruna çare olmuyor. Ekonomik ve sosyal sorunlar polislerin yaşam alanını daraltıyor. Zor bir mesleği icra eden emniyet personeli ne acıdır ki kredi kartları sorunu ile tekrar gündeme geliyor. Güvenliğimizi emanet ettiğimiz polislerin bu zor durumu çalışma koşullarına da dolayısıyla bize de yansıyor. Bu sorun hepimizin. Ne yetkililer ne de sade vatandaşlar olarak bu sorun önümüzde. Ağır şartlarda çalışan memurlar için yetkililerin bir an önce çözüm bulması gerekiyor.

STRES VE GELECEK KAYGISI

İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız intihar ve şiddet olaylarının sebebi, hızla artan stres ve gelecek kaygısı. “Stres ve kaygı oranı yükseldiğinde tartışmalar, iş kazaları, kavgalar ve intiharlar kaçınılmaz oluyor. İletişim sorunları artıyor. Sigara ve uyuşturucu madde bağımlılığının artması da kişilerin dürtü kontrolünü bozuyor. Problemlere duygusal çözümler aranıyor. Kısaca, toplumumuzdaki intihar ve şiddet olaylarının artışı modern hayatın sonucu.”