BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.412,41
HABER /  GÜNCEL

PKK yeniden yapılanıyor

Kongra Gel kararıyla, PKK/KCK'nın fiili lideri Murat Karayılan, makamını Cemil Bayık ve Bese Hozat'a devretti. Karayılan'ın ise Türkiye'den çekilmeyi sürdüren silahlı kanadın başına geçeceği iddia ediliyor. Kararlardan biri de HPG'nin büyütülmesi.

Abone ol

PKK'nın kongre organı olarak bilinen Kongra-Gel Genel Kurulu'nda, yönetim değişikliği kararları alındı.

Türkiye'de Kürt sorununun şiddetten arındırılması ve bölgedeki gelişmeler konusundaki görüşleri kabul edilen hapisteki PKK kurucu lideri Abdullah Öcalan, yeniden Kürdistan Topluluklar Birliği KCK'nın Genel Başkanı seçildi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın ise bu görev yerine, silahlı kanat Halk Savunma Güçleri HPG'nin başına geçeceği iddia ediliyor.

Genel kurulda alınan kararlardan biri de, HPG'nin büyütülüp genişletilmesi.

Bayık ve Hozat liderliğe geçti

Kongra Gel 9. Genel Kurulu'nun 30 Haziran'da Irak'ın kuzeyinde PKK denetimindeki bölgelerde yapıldığı belirtiliyor.

Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre, genel kurula katılan 162 delege KCK sözleşmesi üzerine Kürtçe'nin 5 lehçesinde ve Türkçe yemin etti.

Genel kurulda, KCK'nin yönetim şekli değiştirilirken, PKK'nın fiili lideri olarak görülen Murat Karayılan'ın KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı görevi sona erdi.

Yeni Yürütme Konseyi Başkanlığı, 'eş başkanlık' şeklinde düzenlendi ve bu makama PKK kurucularından Cemil Bayık ile önde gelen kadın militanlardan Bese Hozat getirildi.

Türk medyasındaki birçok değerlendirmede, İran istihbarat servisiyle ilişkili olduğu öne sürülen Bayık'ın, Karayılan ve ekibi karşısında örgütün "şahin" kanadını temsil ettiği iddia ediliyor.

PKK kaynakları ise bu tür iddiaları kesin dille reddediyor ve örgüt içinde farklı fikirler olsa da derin ayrılıklar olmadığını savunuyor.

Öcalan'ın Türkiye'de Kürt sorununun çözümü konusundaki yol haritasına tam destek verilen genel kurulda, PKK liderinin Suriye başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler konusundaki görüşleri benimsendi.

HPG'nin büyütülmesi kararı

Genel kurulda ayrıca, Kürtlerin "meşru savunma güçleri" olarak tanımlanan HPG'nin gücünün "her zamankinden daha fazla artırılması" karar altına alındı. "HPG'nin büyüyeceği ve sağlam duruşuyla süreci gözleyip başarıya gitmesi için her türlü olasılığa göre hazırlıklı ve sağlam bir duruş içinde olması gerektiği" kaydedildi.

Kongra Gel Eş Başkanları olaraksa, Avrupa'da yaşayan eski TBMM üyesi Remzi Kartal ve Hacer Zagros belirlendi.

İmralı adasında hapis yatan Abdullah Öcalan ise yeniden oybirliğiyle KCK Genel Başkanlığı'na seçildi.

Türk medyasındaki bazı haberlerde, Murat Karayılan'ın eskiden olduğu gibi HPG Komutanlığı'na geçeceği öne sürülüyor.

Karayılan, Öcalan'ın çağrısı üzerine örgütün silahlı güçlerini Türkiye topraklarından Türk medya temsilcilerine Kandil dağlarındaki açıklayan isimdi.