BIST 9.731
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.432,40
HABER /  DÜNYA

Sigaradan kurtulmak için fırsat

Uzmanlar, zararlı alışkanlıkların başında gelen sigaradan Ramazan ayında kolayca vazgeçilebileceğini söylüyor. <br/>Ankara Atatürk Eğitim ve...

Abone ol

Uzmanlar, zararlı alışkanlıkların başında gelen sigaradan Ramazan ayında kolayca vazgeçilebileceğini söylüyor.
Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Başasistanı Uzm. Dr. Mükremin Er, yaklaşık 17 saat boyunca sigara içmeyip, ardından akciğerleri kimyasal madde bombardımanına tutarcasına sigaraya içmenin insan sağlığı açısından mantıklı bir davranış olmadığını belirterek, “Akciğerler sigara dumanından bu kadar süre uzak kalınca eğer dili olsaydı ‘Oh be! Dünya varmış’ diyecekti. Ramazan ayı vücuttan toksinlerin ve zararlı maddelerin atılmasını sağlayan bir temizlenme sürecidir. Toksinlerden arınan vücudunuzu sigaradaki binlerce zehirli madde ile yeniden kirletmeyin” dedi.
Sigara dumanında bulunan karbonmonoksit gazının büyük kısmının iftar saatine kadar vücuttan atıldığına işaret eden Uzman Dr. Er, “Karbondioksitin atılmasıyla birlikte kandaki oksijen miktarının artmakta, beyine daha çok oksijen gitmekte ve beyin adete boğulmaktan kurtulup nefes almaya başlamaktadır. İftarla birlikte sigara içildiğinde bu kazanım ortadan kalkmakta ve kanın oksijeni düşmektedir” ifadesini kullandı.

UNUTKANLIK, KONSANTRE OLAMAMA VE SİNİRLİLİK
Karbondioksitin kanda yükselmesinin yarattığı etkileri anlatan Dr. Er, unutkanlık, belli bir konuya konsantre olamama ve sinirlilik gibi sonuçlar yarattığını kaydetti. Sigara içenlerin Ramazan ayında iftar yaklaşırken özellikle trafikte daha sinirli olduklarına dikkat çeken Dr. Er, “Bu durumu da oruç tutmalarına bağlarlar. Oysaki oruç sabırlı olmayı gerektirir ve açlık nedeniyle insanın sinirli olmaya bile mecali kalmaması gerekir. İşte sigara tiryakileri sinirli olmalarının suçunu sigaraya değil, oruçlu olmalarına bağlarlar” diye konuştu.
Ramazan boyunca oruç tutan kişinin açlığa alışabildiği gibi sigarasızlığa da alışabileceğini söyleyen Uzman Dr. Er, şöyle devam etti:
“Ramazan ayı ile birlikte sigarasız bir hayata başladıktan sonra birkaç yararlı öneriye uyularak bu durumu devam ettirmeniz çok zor değildir. Sigarayı kahve veya çayla seviyorsanız bu içeceklerden bir süre uzak durmalı ve diğer içecekleri ve bitki çaylarını içmelisiniz. Su içmenin sigara bırakma sırasında çok önemli bir yeri vardır. Aklınıza sigara geldiğinde birkaç yudum da olsa su için ve kendinizi bir şeyle meşgul edin. Sigara içmek yerine yürüyüş yapın, kitap okuyun, film izleyin veya ibadet yapın ve dua edin ama sigara içmeyin. Sigarayı bırakma sürecinde sigara içilen yerlerden ve sigara içen kişilerden de uzak durmanız da çok yararlı olacaktır.
Sigara alışkanlığından kurtulduğunuz zaman daha sabırlı ve sakin bir insan olacaksınız. Sigarayı bırakarak ramazan ayının en önemli kazanımı olan nefis terbiyesi ve kişisel özdenetim yolunda önemli bir adım atmış olacaksınız.”

“BIRAKMAMAK İÇİN BİR MAZERETİN ARKASINA SIĞINMAYIN”
Uzm. Dr. Mükremin Er, Sigara bağımlısı olan kişilerin sigarayı bırakmamak için mazeretlere sığındıklarını dile getirerek, “’Sigaradan hoşlanıyorum, bu benim kişisel seçimim ve sigara içme özgürlüğüme kimse karışamaz, beni rahatlatıyor, o benim arkadaşım, sigara öldürür diyorlar zaten bir sebepten ölmeyecek miyiz, bırakırsam kilo alırım, içmezsem çok sinirli oluyorum’ gibi çeşitli mazeret ve bahanelere sarılarak kendilerini kandırırlar. Lütfen bahane ve mazereti bırakın, bir an önce bu alışkanlıktan kurtulun. ‘Seninle işim bitti’ diyerek sigarayı kırın, paketi buruşturun ve çöpe atın” tavsiyesinde bulundu.

“SİGARAYI BIRAKINCA KİLO ALMAKTAN KORKMAYIN”
Sigarayı bırakınca kilo alma korkusu yüzünden sigara bırakmayı erteleyen çok sayıda kişi olduğuna işaret eden Dr. Er, yapılan bazı araştırmalara göre sigarayı bırakanların ortalama 3’te 1’inin kilo aldığını, 3’te 1’inin kilo vermekte olduğunu ve 3’te 1’inin ise kilosunun değişmediğini bildirdi.
Kilo almaya eğilimi olan kimselerin, sigarayı bırakma sürecinde kilo alabileceklerine değinen Dr. Er, “Ancak bunu engellemek mümkündür. Bu kişilerin kilo alabileceklerini öngörerek kalorili yiyecekler konusunda daha dikkatli olmaları ve hareketlerini daha çok artırmaları ve metabolizmanın sigaradan kurtulurken uyum sağlamasını kolaylaştırıcı şekilde gerekli davranış değişikliklerini yapmaları gerekir. Bu dönemde karbonhidrat alımını kısıtlamak, bol bol su içmek ve yürüyüş yapmak gerekir. Abur cubur atıştırma huyundan da vazgeçmek gerekir. Bir süre sonra metabolizma normal hızına erişince ve sigarasız yaşama uyum sağlayınca problem kalmayacaktır” dedi.

"SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA TEKRAR BAŞLAMAMAK İÇİN DİKKATLİ OLUN"
Tekrar başlamamak için ‘bir kereden bir şey olmaz’ sözünün unutulması gerektiğini belirten Dr. Er, “Arkadaşların ısrarına çekinmeden ‘hayır ben sigarayı bıraktım’ deyin. Üzüntülü veya sıkıntılı bir anınızda içtiğiniz bir tek sigaranın bile yeniden bu azılı düşmanınıza yeniden esir olmanıza yol açabileceğini unutmayın” şeklinde konuştu.
(İHA)