BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,60
ALTIN 2.408,99
HABER /  GÜNCEL

PKK saldırılarını böyle yorumladı!

ÇOMÜ Rektörü Terör uzmanı Prof. Dr. Sedat Laçiner, PKK'nin son günlerdeki eylemlerinin amacını analiz etti.

Abone ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, terör örgütünün bölgeden kendisi dışındaki tüm unsurları boşaltmaya çalıştığını, yurt yakmanın da bunun bir parçası olduğunu söyledi.

Laçiner, Şırnak'ta yaşananların örgüt için çok şaşılacak bir şey olmadığını vurguladı. Terör örgütünün daha önce de dersane ve okullara saldırdığını hatırlatan Laçiner, örgütün ayrım gözetmediğini ve belli ilkeleri bulunmadığını ifade etti. Laçiner, terör örgütünün istismar sahaları daraldıkça hırçınlığının daha da arttığına dikkat çekti:

"Daha önce imam da öldürüldü. Burada kendisi dışında hiçbir grubun, hiçbir görüşün, hiç kimsenin olmasını istemiyor. Biri orada dükkan açtığı zaman, yurt yaptığı zaman kendisine haraç versin istiyor, fikri olarak kendisine köle olsun istiyor. Onun dışında kalıyorsa da yaşatmamak için çabalıyor. Bölgeyi boşaltma çabası, son birkaç yıldır. Örgüt diğer her türlü unsur, devlet başta olmak üzere özel sektör, kim varsa onları dışarı çıkarmaya çalışıyor. Bu da onun bir parçası, korkutma çabası girişimi."

"AÇILIMLA, ŞİDDETİ HOŞ GÖRMEK AYNI ŞEY DEĞİL"

Demokratik açılıma değinen Laçiner, açılımla şiddeti hoş görmenin aynı şey olmadığının altını çizdi. Laçiner, hukukun zorlayıcılığı denilen özelliğin tam anlamıyla çalışması gerektiğini vurguladı:

"Kürt sorununun çözümünde silah dışı yöntem, hoşgörü dediğimiz şey, şiddete hoşgörü değildir. Bu konuda bir akıl karışıklığı yaşıyor devlet, yaşadı daha doğrusu. Sokağa hakim olamazsan, demokratik açılım devam etmez. Devletin sokağa hakim olması lazım, bölgede örgüt dışındakilerin yaşamasını temin etmesi gerekiyor. Aksi takdirde sokağı örgüte bırakırsan, ondan sonra geri dönebilmek mümkün değil. Çünkü artık kimseye yaşam hakkı kalmaz, herkes oradan uzaklaşır, göçer, göç eder"