BIST 10.268
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.410,65
HABER /  GÜNCEL

Almanya'da 'salatalık yemeyin' uyarısı

Bilimadamları İsveç, Danimarka, Hollanda ve İngiltere'de de yüzlerce kişiyi etkilediği düşünülen salgına neyin yol açtığını belirlemeye çalışıyor.

Abone ol

Almanya'da 10 kişinin ölümüne yol açan E koli salgınının kaynağı bulunana kadar, halka salatalık yememeleri uyarısı yapıldı.

Alman bilimadamları İsveç, Danimarka, Hollanda ve İngiltere'de de yüzlerce kişiyi etkilediği düşünülen salgına neyin yol açtığını belirlemeye çalışıyor.

Şüpheler, İspanya'dan Almanya'ya, oradan diğer Avrupa ülkelerine ithal edilen organik salatalıklarda yoğunlaşsa da yetkililer, daha fazla test yapılması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği sözcüsü, İspanya'da salgına yol açtığı düşünülen iki seranın kapatıldığını ve bu yerlerde incelemenin devam ettiğini belirtti.

Ancak Alman yetkililer, salgının kaynağının hala faaliyet halinde olabileceği, bu nedenle hastalananların sayısının artabileceği uyarısında bulundu.

Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'dan yetkililer de dün İspanya'da üretilmiş salatalıkların, aynı endişeyle raflardan kaldırıldığını belirtti.

Çek yetkililer, ayrıca hastalıklı salatalıkların Macaristan ve Lüksemburg'a da satılmış olabileceğine dikkat çekti.

İsveç merkezli Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, yaşananları "dünya genelindeki en büyük HÜS salgınlarından biri" olarak tanımladı.

Özellikle Hamburg bölgesinde ağır vakalar yaşandığı belirtiliyor.

Sebzelerden bulaşan Hemolitik üremik sendrom (HÜS) nedeniyle yüzlerce kişi, böbrek sorunlarıyla karşı karşıya.

Hastalık doğrudan bulaşıcı değil, ancak salgına yakalanan kişinin, başkalarına yemek hazırlaması halinde bulaşabiliyor.

Bilimadamları HÜS'ün normalde beş yaşın altındaki çocukları etkilediğini, ancak bu son salgında hastalananların yüzde 90'ının yetişkin, üçte ikisinin de yediğine içtiğine dikkat eden ve sağlıklı beslenmeye çalışan genç kadınlar olduğuna dikkat çekiyor.

E Koli, yeterince iyi pişirilmemiş et ve yumurtadan geçebileceği gibi, doğal gübreyle yetiştirilmiş salata ve sebzeden de bulaşabiliyor.